skład / składniki
metoda gotowania
1. Jeśli jagody są świeże, sortujemy je i myjemy, zostawiamy w durszlaku, aby nadmiar płynu był szklany. Mrożone jagody należy najpierw rozmrozić, sok z nich trafi również do galaretki.
2. Wlej wodę do rondla, podpal, zagotuj.
3. Lekko ugniataj jagody, włóż je do wrzącej wody.
4. Gotuj jagody przez 2 minuty.
5. Przefiltruj przyszłą galaretkę przez drobne sito.
6. Wlej odcedzony płyn z powrotem do rondla, ponownie podpal.
7. Dodaj cukier do płynu. Spróbuj - jeśli wskazana ilość jest wyraźnie mała dla Twojego gustu, włóż więcej.
8. W zimnej wodzie rozcieńczamy skrobię.
9. Wlej rozcieńczoną skrobię cienkim strumieniem, ciągle mieszając bulion jagodowy.
10. Usuń galaretkę z ognia i ostudź.
galaretkę można podawać na ciepło lub na zimno - i tak jest pyszna.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g