Udekoruj gotowane ziemniaki

uniwersalny dodatek do wszelkich dań mięsnych, rybnych, grzybowych. Co może być smaczniejszego niż gotowane ziemniaki z ziołami i kawałkiem masła. Którego smak przenosi nas w dzieciństwo. Gotowane ziemniaki są doskonałym dodatkiem do wielu dań z kurczaka, ryb, mięsa i grzybów.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 70 % 16 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować przystawkę z gotowanych ziemniaków, potrzebujemy: średnich lub dużych ziemniaków; mały pęczek pietruszki i koperku; masło; liście laurowe i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki. Obrane ziemniaki najlepiej umieścić w zimnej wodzie, aby się nie ściemniały. W razie potrzeby ziemniaki można pokroić w kostkę lub plastry. Gotowałem w całości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Koperek i pietruszkę opłucz, osusz i drobno posiekaj. Podziel posiekane warzywa na 2 części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj wodę w garnku. Powinna być wystarczająca ilość wody, aby całkowicie przykryła ziemniaki. Włóż ziemniaki, połowę posiekanych ziół i liść laurowy do wrzącej wody. Doprowadzić wodę do wrzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy woda znów się zagotuje, zmniejsz ogień. Gotuj ziemniaki pod przykryciem przez 15-20 minut, aż będą ugotowane. Gotowość ziemniaków można sprawdzić, przekłuć bulwy nożem. Na koniec posolić ziemniaki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Spuść wodę z patelni. Włóż kawałek masła do ziemniaków. Ułóż ziemniaki na talerzach i posyp pozostałymi ziołami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj natychmiast, gdy ziemniaki są gorące. Smacznego!

gotowane ziemniaki świetnie komponują się z różnymi sosami. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i okazuje się bardzo satysfakcjonujący.
podałam te ziemniaki z wątróbką drobiową pod skórką serową. Okazało się, że to wspaniałe połączenie.
ziemniaki do tego dania muszą być Młode. Stare i kiełkujące ziemniaki nie będą działać ze względu na ich smak. Spróbuj wybrać ziemniaki tej samej wielkości. Jeśli masz twarde ziemniaki, dodaj łyżkę oleju roślinnego do wody podczas gotowania. A jeśli ziemniaki są z kruchych odmian, lepiej dodać do wody niewiele octu.
nie trzeba dodawać zieleni do wody, a masło można zastąpić olejem słonecznikowym. To kwestia gustu.
gdy ziemniaki są już obrane, wkładamy je do wody, aby nie ciemniały i nie traciły witamin, upewnij się, że nie są w nich zbyt długo, ponieważ z tego powodu miąższ ziemniaka staje się grubszy i traci trochę skrobi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy