skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować przystawkę z gotowanych ziemniaków, potrzebujemy: średnich lub dużych ziemniaków; mały pęczek pietruszki i koperku; masło; liście laurowe i sól.
Krok 2:
Obierz ziemniaki. Obrane ziemniaki najlepiej umieścić w zimnej wodzie, aby się nie ściemniały. W razie potrzeby ziemniaki można pokroić w kostkę lub plastry. Gotowałem w całości.
Krok 3:
Koperek i pietruszkę opłucz, osusz i drobno posiekaj. Podziel posiekane warzywa na 2 części.
Krok 4:
Zagotuj wodę w garnku. Powinna być wystarczająca ilość wody, aby całkowicie przykryła ziemniaki. Włóż ziemniaki, połowę posiekanych ziół i liść laurowy do wrzącej wody. Doprowadzić wodę do wrzenia.
Krok 5:
Gdy woda znów się zagotuje, zmniejsz ogień. Gotuj ziemniaki pod przykryciem przez 15-20 minut, aż będą ugotowane. Gotowość ziemniaków można sprawdzić, przekłuć bulwy nożem. Na koniec posolić ziemniaki.
Krok 6:
Spuść wodę z patelni. Włóż kawałek masła do ziemniaków. Ułóż ziemniaki na talerzach i posyp pozostałymi ziołami.
Krok 7:
Podawaj natychmiast, gdy ziemniaki są gorące. Smacznego!
gotowane ziemniaki świetnie komponują się z różnymi sosami. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i okazuje się bardzo satysfakcjonujący.
podałam te ziemniaki z wątróbką drobiową pod skórką serową. Okazało się, że to wspaniałe połączenie.
ziemniaki do tego dania muszą być Młode. Stare i kiełkujące ziemniaki nie będą działać ze względu na ich smak. Spróbuj wybrać ziemniaki tej samej wielkości. Jeśli masz twarde ziemniaki, dodaj łyżkę oleju roślinnego do wody podczas gotowania. A jeśli ziemniaki są z kruchych odmian, lepiej dodać do wody niewiele octu.
nie trzeba dodawać zieleni do wody, a masło można zastąpić olejem słonecznikowym. To kwestia gustu.
gdy ziemniaki są już obrane, wkładamy je do wody, aby nie ciemniały i nie traciły witamin, upewnij się, że nie są w nich zbyt długo, ponieważ z tego powodu miąższ ziemniaka staje się grubszy i traci trochę skrobi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g