skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lekką sałatkę z suszonych śliwek, kurczaka, orzechów włoskich i ogórka? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą.
Krok 2:
Filet z kurczaka sól, pieprz. Zawiń filety w folię i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C, aż będą miękkie, około 25 minut.
Krok 3:
Schłodzić gotowy filet w drobną kostkę. W razie potrzeby zamiast pieczenia można gotować filety w osolonej wodzie. Jednak z pieczonym kurczakiem okazuje się znacznie smaczniejszy.
Krok 4:
Umyj ogórek, osusz. Pokrój w drobną kostkę. Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie jest konieczna do cięcia.
Krok 5:
Śliwki opłucz, osusz i pokrój w drobną kostkę. Jeśli suszone owoce są twarde, najpierw je ugotuj. Jak prawidłowo gotować na parze suszone owoce? Dobrze je spłucz, zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. Następnie odcedź i osusz suszone owoce ręcznikami papierowymi.
Krok 6:
Otrząśnij mozzarellę z solanki i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na grubej tarce.
Krok 7:
Posiekaj orzechy włoskie nożem lub zmiażdż wałkiem do ciasta.
Krok 8:
Do dressingu weź gęstą śmietanę o zawartości tłuszczu od 20% i więcej oraz jogurt naturalny bez dodatków. Możesz zastąpić opatrunek lekkim majonezem.
Krok 9:
Połącz śmietanę z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem i wymieszaj.
Krok 10:
Możesz po prostu wymieszać wszystkie składniki w salaterce, ale wolę zrobić sałatkę w pierścieniu do gotowania, aby wszystkie warstwy były widoczne. Odpowiedni jest pierścień o średnicy 16-18 cm. Połóż filet z kurczaka pierwszą warstwą i posmaruj sosem śmietanowo-jogurtowym.
Krok 11:
Następnie rozłóż suszone śliwki i polej je również dressingiem.
Krok 12:
Ułóż pokrojone ogórki na wierzchu suszonych śliwek i polej je dressingiem.
Krok 13:
Rozłóż posiekaną mozzarellę na ogórkach. W razie potrzeby można również polać kwaśną śmietaną z jogurtem. Nie podlewałem, ponieważ mozzarella jest już wystarczająco wilgotna i soczysta.
Krok 14:
Rozłóż posiekane orzechy włoskie ostatnią warstwą. Włóż sałatkę do lodówki na 30 minut do namoczenia.
Krok 15:
Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę do smaku i podawaj. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g