skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kruchy gotowany ryż na wodzie? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz ryż długoziarnisty - świetnie nadaje się do kruchego przystawki. Ryż okrągły jest zwykle używany do owsianki, aby masa była nieco lepka.
Krok 2:
Opłucz ryż kilka razy w zimnej wodzie, aby zmyć z niego skrobię. Woda powinna pozostać czysta. Następnie spuść nadmiar wody z ryżu.
Krok 3:
Wlej wodę do garnka do gotowania i podpal. Doprowadź wodę do wrzenia. Wskazane jest, aby wziąć patelnię z powłoką nieprzywierającą. Jeśli weźmiesz emaliowany, ryż przyklei się do dna. Może nawet się spali.
Krok 4:
Dodaj trochę soli do wrzącej wody.
Krok 5:
Przenieś umyty ryż do garnka z wrzącą wodą i natychmiast wymieszaj, aby ryż nie zlepił się w grudkę po zanurzeniu we wrzącej wodzie. Gotuj ryż na małym ogniu przez około 20-25 minut.
Krok 6:
Podczas gotowania Ryż zacznie się powiększać i wchłonie wodę. Gotowy ryż stanie się miękki. Aby nadać gotowanemu ryżowi smak, podczas gotowania możesz dodać do wody trochę ulubionych przypraw.
Krok 7:
Gotowy ryż wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą. Pozwól, aby nadmiar wody spłynął.
Krok 8:
Włóż kawałek masła do gorącej patelni z ryżem. Natychmiast zacznie się topić.
Krok 9:
Spłukany ryż włożyć do rondla na olej i wszystko wymieszać. Zapobiegnie to sklejaniu się ryżu. Kruchy ryż jest gotowy! Może być stosowany jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g