gotowany ryż na wodzie kruchy

idealny, pyszny, bogaty, ziarno do ziarna-proste. Kruchy gotowany ryż na wodzie może być używany nie tylko do dekoracji. Dodaj go jako składnik innych potraw, takich jak sałatki lub klopsiki. I pomimo prostoty przepisu ma również swoje sekrety. Opowiem ci o nich!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 85 % 28 g
144 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kruchy gotowany ryż na wodzie? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz ryż długoziarnisty - świetnie nadaje się do kruchego przystawki. Ryż okrągły jest zwykle używany do owsianki, aby masa była nieco lepka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz ryż kilka razy w zimnej wodzie, aby zmyć z niego skrobię. Woda powinna pozostać czysta. Następnie spuść nadmiar wody z ryżu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę do garnka do gotowania i podpal. Doprowadź wodę do wrzenia. Wskazane jest, aby wziąć patelnię z powłoką nieprzywierającą. Jeśli weźmiesz emaliowany, ryż przyklei się do dna. Może nawet się spali.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj trochę soli do wrzącej wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś umyty ryż do garnka z wrzącą wodą i natychmiast wymieszaj, aby ryż nie zlepił się w grudkę po zanurzeniu we wrzącej wodzie. Gotuj ryż na małym ogniu przez około 20-25 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gotowania Ryż zacznie się powiększać i wchłonie wodę. Gotowy ryż stanie się miękki. Aby nadać gotowanemu ryżowi smak, podczas gotowania możesz dodać do wody trochę ulubionych przypraw.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowy ryż wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą. Pozwól, aby nadmiar wody spłynął.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż kawałek masła do gorącej patelni z ryżem. Natychmiast zacznie się topić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Spłukany ryż włożyć do rondla na olej i wszystko wymieszać. Zapobiegnie to sklejaniu się ryżu. Kruchy ryż jest gotowy! Może być stosowany jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. 

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy