skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec miód z gotowanym skondensowanym mlekiem i klasyczną śmietaną? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Miód może być stosowany jako płynny lub zagęszczony.
Krok 2:
Przesiej mąkę przez sito, aby wzbogaciła się w tlen. Dzięki temu ciasta będą lepiej rosły podczas pieczenia.
Krok 3:
W małym rondlu lub ogniotrwałym pojemniku ubij jajka z cukrem trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 4:
Dodaj miód i masło, lekko wymieszaj. Pożądane jest, aby masło było miękkie, wtedy łatwiej i szybciej się rozpuści.
Krok 5:
Umieść pojemnik w łaźni wodnej. Aby to zrobić, wlej wodę do większego rondla, umieść na nim pojemnik z powstałą mieszaniną. Woda w dolnym garnku powinna gotować się umiarkowanie i nie dotykać dna górnego pojemnika. Przy ciągłym mieszaniu, aby jajka się nie zsiadły, doprowadzić masę do całkowitego rozpuszczenia miodu i oleju.
Krok 6:
Dodaj sodę do powstałej mieszanki, dobrze wymieszaj.
Krok 7:
W wyniku interakcji sody ze składnikami mieszaniny na powierzchni pojawi się bujna pianka. Przytrzymaj masę przez kolejne 1-2 minuty i wyjmij z łaźni wodnej.
Krok 8:
Wlej powstałą masę do odpowiedniego pojemnika do wyrabiania ciasta, poczekaj, aż ostygnie do ciepłego stanu. Dodaj przesianą mąkę, dokładnie wymieszaj. Zagnieść ciasto łyżką.
Krok 9:
Ciasto powinno być lepkie, nie twarde, ale także nie płynne.
Krok 10:
Na pergaminie narysuj okrąg za pomocą płytki o pożądanej średnicy. Uformuj cienkie ciasto, rozprowadzając ciasto, nieco wykraczając poza granice koła. Spłaszcz ciasto wilgotną łyżką. W przyszłości wygładziłem ciasto szpatułką, aby wierzch ciasta był gładszy.
Krok 11:
Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku 160-170C na złoty kolor, około 5-6 minut. Dostosuj czas pieczenia w oparciu o charakterystykę działania piekarnika. Wytnij krawędzie ciasta na tym samym talerzu. Mam średnicę ciasta 19 cm.
Krok 12:
Podobnie upiecz ciasta z całego ciasta miodowego. Wybierz grubość ciast do woli. Jeśli ciasta będą odpowiednio grubsze, ich liczba będzie mniejsza. Takie ciasta miodowe, w przeciwieństwie do klasycznej wersji, są miękkie.
Krok 13:
Do przygotowania kremu używaj schłodzonych potraw, aby krem lepiej się ubijał. Weź gotowane mleko skondensowane dobrej jakości, bez tłuszczów roślinnych.
Krok 14:
Ubij śmietanę mikserem, aż będzie puszysta przez 3-4 minuty.
Krok 15:
W małych porcjach dodaj gotowane mleko skondensowane do śmietany, ubij, aż będzie gładkie. Pod koniec ubijania dodaj wanilinę.
Krok 16:
Krem jest umiarkowanie gęsty.
Krok 17:
Umieść ciasto na płaskim talerzu. Posmaruj ciasto obficie powstałym kremem.
Krok 18:
Układając ciasta jeden na drugim i smarując kremem, złóż całe ciasto. Z góry i po bokach przykryj miód kremem.
Krok 19:
Pokrój ciasta blenderem na okruchy.
Krok 20:
Przykryj ciasto kruszonką na wierzchu i bokach. Możesz wybrać inne wykończenie ciasta według potrzeb. Włóż miód do lodówki, aby ciasta były dobrze nasycone kremem. Lepiej zostawić na noc, wtedy ciasto będzie szczególnie delikatne i namoczone.
Krok 21:
Udekoruj ciasto w dowolny sposób przed podaniem. Smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g