skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić krem z gotowanym skondensowanym mlekiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Mleko skondensowane można kupić w sklepie, pod warunkiem, że jest wysokiej jakości. Ale najlepiej ugotować go ze zwykłego skondensowanego mleka, gotując przez kilka godzin w wodzie z powolnym gotowaniem i chłodzeniem. Ale upewnij się, że słoik jest zawsze w wodzie, w przeciwnym razie będziesz musiał umyć kuchnię przez bardzo długi czas. Wcześniej wyjmij masło i mleko skondensowane z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
Krok 2:
W rondelku rozbij jajka, dodaj cukier i skrobię, mieszaj, aż się połączą. Jeśli chcesz, aby krem był gęstszy, zastąp skrobię mąką Premium. Lub weź skrobię i mąkę w równych proporcjach.
Krok 3:
Wlej 200 mililitrów zimnego mleka do mieszanki i wymieszaj.
Krok 4:
Resztę mleka zagotuj w innym rondlu z grubym dnem i zdejmij z ognia. Intensywnie mieszając wlej masę jajeczną do gorącego mleka i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Postaw garnek na bardzo małym ogniu i nie przestając mieszać, gotuj śmietanę, aż zgęstnieje i pierwsze" bulkaw & quot;. Zdejmij z ognia i umieść folię na wierzchu w kontakcie ze śmietaną. Oznacza to, że film powinien leżeć na powierzchni kremu, co nie pozwoli na tworzenie się pianki na wierzchu, co doprowadzi do grudek w przyszłości. Całkowicie schłodzić krem do temperatury pokojowej.
Krok 6:
Miękkie masło ubijaj mikserem elektrycznym przez 5-6 minut, aż będzie puszyste.
Krok 7:
Ubijając z małą prędkością, dodaj jedną łyżkę stołową gotowanego mleka skondensowanego, za każdym razem dobrze mieszając.
Krok 8:
Po ubiciu masła ze skondensowanym mlekiem, ubijając z małą prędkością, dodaj jedną łyżkę kremu o temperaturze pokojowej. Po dodaniu za każdym razem ubijaj do uzyskania gładkości. Na koniec ubij śmietanę przez kolejne 1-2 minuty. Jeśli krem okaże się grudkami, przetrzyj go przez sito i ubij trochę z małą prędkością. Lepiej używać go od razu, nie przechowywać w lodówce.
Krok 9:
Miłego Przytulania.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g