skład / składniki
gotowanie krok po kroku
smażone ziemniaki w naszej rodzinie to ekskluzywne jedzenie. Ktokolwiek z nas gotuje, każdy ma swój własny przepis kulinarny i własne dzwonki i gwizdki, to danie okazuje się za każdym razem inne. Ale na pewno-smaczne i pożądane! W końcu smażenie ziemniaków to prawdziwa sztuka.
więc smaż ziemniaki! Ten przepis pochodzi od mojego teścia, który z pewnością usmażył go ze smalcem! Kroił ziemniaki w okrągłe łaty i mieszał je tylko kilka razy podczas gotowania.
podgrzej patelnię. Podczas rozgrzewania pokrój smalec na cienkie plasterki. Gdy patelnia jest gorąca, kładziemy na niej smalec i smażymy na pełnym ogniu. Gdy tylko stanie się przezroczysty i trochę złoty kolor, wkładamy ziemniaki, pokrojone, jak powiedziałem, w plastry, i cebulę, pokrojoną w duże koła. Solić? Nie, to prawie w momencie, gdy danie jest gotowe. Nie zapomnij zamknąć ziemniaków pokrywką-aby były wyższe.
smażyć ziemniaki na średnim ogniu, uważając, aby się nie przypaliły. Po chwili wyłącz ogień. i niech patelnia stanie jeszcze trochę na kuchence i tam dotrze. Ziemniaki są miękkie, a jednocześnie smażone i nie rozpadają się. Potem te ziemniaki z piklami!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g