pachnące ziemniaki smażone na smalcu z cebulą

Uwielbiam aromatyczne smażone ziemniaki! Tym razem na smalcu! Pieczone ziemniaki w naszej rodzinie to ekskluzywne jedzenie. Ktokolwiek z nas gotuje, każdy ma swój własny przepis kulinarny i własne dzwonki i gwizdki, to danie okazuje się za każdym razem inne. Ale na pewno-smaczne i pożądane! W końcu smażenie ziemniaków to prawdziwa sztuka.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 44 % 14 g
203 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

smażone ziemniaki w naszej rodzinie to ekskluzywne jedzenie. Ktokolwiek z nas gotuje, każdy ma swój własny przepis kulinarny i własne dzwonki i gwizdki, to danie okazuje się za każdym razem inne. Ale na pewno-smaczne i pożądane! W końcu smażenie ziemniaków to prawdziwa sztuka.

więc smaż ziemniaki! Ten przepis pochodzi od mojego teścia, który z pewnością usmażył go ze smalcem! Kroił ziemniaki w okrągłe łaty i mieszał je tylko kilka razy podczas gotowania.

podgrzej patelnię. Podczas rozgrzewania pokrój smalec na cienkie plasterki. Gdy patelnia jest gorąca, kładziemy na niej smalec i smażymy na pełnym ogniu. Gdy tylko stanie się przezroczysty i trochę złoty kolor, wkładamy ziemniaki, pokrojone, jak powiedziałem, w plastry, i cebulę, pokrojoną w duże koła. Solić? Nie, to prawie w momencie, gdy danie jest gotowe. Nie zapomnij zamknąć ziemniaków pokrywką-aby były wyższe.

smażyć ziemniaki na średnim ogniu, uważając, aby się nie przypaliły. Po chwili wyłącz ogień. i niech patelnia stanie jeszcze trochę na kuchence i tam dotrze. Ziemniaki są miękkie, a jednocześnie smażone i nie rozpadają się. Potem te ziemniaki z piklami!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g

Podobne przepisy