skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną julienne z grzybami na patelni ze śmietaną? Przygotuj jedzenie. Oprócz grzybów odpowiednie są również grzyby leśne, ale należy je wcześniej ugotować. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, mam 20%. Z zieleni użyłam bazylii, dobrze komponuje się z grzybami koperkowymi.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie lub kostki, jak wolisz, nie jest to krytyczne.
Krok 3:
Pieczarki delikatnie spłucz wodą i połóż na ręczniku, aby usunąć nadmiar płynu, w przeciwnym razie grzyby staną się wodniste i mniej smaczne.
Krok 4:
Pokrój pieczarki na ćwiartki. Nie warto drobno kroić, ponieważ oprócz nich w julienne nie będzie nic więcej, a grzyby mają tendencję do zmniejszania się podczas smażenia.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Lepiej jest używać twardych lub półstałych, dobrze topliwych odmian serów, bez dodatków roślinnych. Smak gotowego dania będzie również zależeć od smaku sera.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny do smażenia. Rozłóż cebulę. Smaż, mieszając, aż będzie złoty, około 5 minut.
Krok 7:
Połóż grzyby na cebuli. Zmniejsz ogień. Smaż grzyby przez kolejne 5 minut, a następnie sól i pieprz. Z soli pieczarki zaczną wydzielać sok. Smaż grzyby, aż całkowicie odparują, kolejne 5-7 minut.
Krok 8:
Dodaj mąkę do grzybów, wymieszaj, aby równomiernie się rozprowadziła. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Jeśli julienne okaże się zbyt gęsta, wlej trochę gorącej wody, rozcieńczając sos do pożądanej konsystencji. Gotuj grzyby ze śmietaną, aż się zagotują, nie dłużej, aby się nie zsiadły.
Krok 9:
Następnie możesz tak jak ja podzielić julienne na porcje patelni lub kontynuować gotowanie w dużej. Wlej starty ser na grzyby, przykryj Patelnie pokrywkami, zmniejsz ogień. Przytrzymaj julienne, aż ser się stopi, przez kilka minut.
Krok 10:
Natychmiast podawaj gotową julienne. Udekoruj górę zielenią. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g