Julienne z grzybami na patelni ze śmietaną klasyczną1

Szybki, prosty, pyszny, na wakacje lub kolację! Julienne z grzybami ze śmietaną to klasyczny przepis na popularną gorącą przekąskę. Tylko nie jest przygotowywany w kokotnicach, ale na patelni, co znacznie upraszcza proces. Do podania można użyć porcji patelni lub zwykłych talerzy.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 60 % 12 g
węglowodany 15 % 3 g
138 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną julienne z grzybami na patelni ze śmietaną? Przygotuj jedzenie. Oprócz grzybów odpowiednie są również grzyby leśne, ale należy je wcześniej ugotować. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, mam 20%. Z zieleni użyłam bazylii, dobrze komponuje się z grzybami koperkowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie lub kostki, jak wolisz, nie jest to krytyczne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczarki delikatnie spłucz wodą i połóż na ręczniku, aby usunąć nadmiar płynu, w przeciwnym razie grzyby staną się wodniste i mniej smaczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pieczarki na ćwiartki. Nie warto drobno kroić, ponieważ oprócz nich w julienne nie będzie nic więcej, a grzyby mają tendencję do zmniejszania się podczas smażenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Lepiej jest używać twardych lub półstałych, dobrze topliwych odmian serów, bez dodatków roślinnych. Smak gotowego dania będzie również zależeć od smaku sera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny do smażenia. Rozłóż cebulę. Smaż, mieszając, aż będzie złoty, około 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż grzyby na cebuli. Zmniejsz ogień. Smaż grzyby przez kolejne 5 minut, a następnie sól i pieprz. Z soli pieczarki zaczną wydzielać sok. Smaż grzyby, aż całkowicie odparują, kolejne 5-7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mąkę do grzybów, wymieszaj, aby równomiernie się rozprowadziła. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Jeśli julienne okaże się zbyt gęsta, wlej trochę gorącej wody, rozcieńczając sos do pożądanej konsystencji. Gotuj grzyby ze śmietaną, aż się zagotują, nie dłużej, aby się nie zsiadły.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie możesz tak jak ja podzielić julienne na porcje patelni lub kontynuować gotowanie w dużej. Wlej starty ser na grzyby, przykryj Patelnie pokrywkami, zmniejsz ogień. Przytrzymaj julienne, aż ser się stopi, przez kilka minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Natychmiast podawaj gotową julienne. Udekoruj górę zielenią. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy