skład / składniki
metoda gotowania
proponuję zrobić dietetyczne kanapki
tradycyjnie to danie jest przygotowywane na bazie chleba pełnoziarnistego, chleba pita, suchego chleba i tortilli z otrębów. Do smarowania można użyć pasty twarogowej, jogurtu, musztardy, pasty warzywnej lub pestkowej. Ponadto opcje montażu są ograniczone tylko twoją wyobraźnią. Możesz układać gotowane ryby, drób, warzywa, warzywa, pomidory i jajka.
Wypróbuj moją wersję robienia kanapek, które są wykonane bez chleba. Podstawą są prażone plastry bakłażana, które można zastąpić cukinią, dynią lub ignamem.Do smarowania polecam nieostrą musztardę. Do przepisu można użyć niskotłuszczowych odmian twardego sera, mozzarelli lub sera zdrowie. Zielenie można wybrać według własnych upodobań.
bakłażan opłukać, wytrzeć, pokroić w plastry o grubości 5 mm. posolić i odstawić na 30 minut, aby usunąć solaninę. Opłucz bakłażana, osusz ręcznikiem papierowym, trochę pieprzu.
rozgrzej patelnię grillową. Bakłażany posmarować oliwą z oliwek z obu stron i grillować do miękkości na średnim ogniu. Ostudzić.
posmaruj plasterek bakłażana musztardą. Pokrój pomidora w półkole i ułóż na musztardzie.
zetrzyj ser lub pokrój cienko. Umieść na kanapce z czystym liściem pietruszki. Cebulę sałatkową obrać, pokroić w cienkie pióra i ułożyć na kanapkach. Przykryj gotowe kanapki tostem z bakłażana.
Udekoruj danie zielonym groszkiem lub oliwkami.
szybka i zdrowa kanapka jest gotowa. Biorąc ten przepis za pomysł, możesz przygotować nieskończoną liczbę kombinacji posiłków na przekąskę. Kanapkę można dodatkowo podgrzać w kuchence mikrofalowej, aż ser się stopi. Danie świetnie wygląda na stole i może być użyte do podania w formie bufetu lub małej uroczystości rodzinnej. Przechowuj kanapki w zamkniętym naczyniu w lodówce nie dłużej niż 3 dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g