cienkie chłopskie placki ziemniaczane
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
gotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź bulion (pozostaw 1 szklankę na ciasto) i ugniataj za pomocą popychacza.
w bulionie rozpuść drożdże, cukier, sól. Dodaj 2 szklanki mąki i zagnieść miękkie, lepkie ciasto. Umieścić w cieple na 1 godzinę. Następnie dodaj pozostałą mąkę i ponownie zagnieść,
Ciasto podzielić na 3 części, każdą zwinąć kiełbasą. Pokroić na kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek w kółko. Połóż łyżkę ze zjeżdżalnią nadzienia na środku koła, podnieś i ściśnij krawędzie. Odwróć ciasto szwem w dół i rozwałkuj do grubości 5 mm.
placki układamy szwem w dół w dużej ilości rozgrzanego do czerwoności oleju. Smażyć na patelni z obu stron.
jedz!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wywar - 18 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g