skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki.
Krok 2:

Myjemy warzywa pod bieżącą wodą. Cukinię obrać ze skórki i nasion, odciąć łodygę pomidora. Posiekaj zieloną cebulę.
Krok 3:

Trzy cukinie na tarce z dużymi otworami.
Krok 4:

Cukinia sól, pieprz, możesz dodać przyprawy, które lubisz. Wyciśnij nadmiar płynu.
Krok 5:

Pomidory i szynkę (lub kiełbasę, boczek) kroimy w kostkę.
Krok 6:

Podgrzej patelnię, wlej olej roślinny, lekko usmaż szynkę, dodaj pomidory, smaż przez 2 minuty.
Krok 7:

Następnie dodaj cukinię, wymieszaj i smaż, aż cukinia będzie gotowa. Jeśli gotujesz bez pomidora i szynki, natychmiast usmaż cukinię.
Krok 8:

Po ugotowaniu cukinii wyrównaj górę.
Krok 9:

Rozbij 3 jajka i rozprowadź rozlane białko na powierzchni widelcem. Jeśli chcesz całe żółtko, zostaw to w ten sposób. Przebiłam żółtka widelcem.
Krok 10:

Na wierzch dodaj zieloną cebulę. Jeśli go nie lubisz, możesz go nie dodawać. Przykryj i poczekaj, aż jajecznica będzie gotowa. Wszyscy! Pokrój na porcje i przełóż szpatułką na spodki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g

