Bałkański soczysty kotlet jagnięcy i wieprzowy

łatwo gotując pleskawicę na obiad, zaskoczysz i zachwycisz krewnych! Na Bałkanach uwielbiają taki kotlet-duży, soczysty, pikantny pleskavica po serbsku.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 12 g
tłuszcze 61 % 22 g
węglowodany 6 % 2 g
249 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

1. Przełóż mięso przez maszynkę do mięsa (jagnięcinę można zastąpić wołowiną, wieprzowinę - kurczakiem).
2. Posiekaj cebulę, czosnek i chili i wymieszaj z mięsem mielonym.
3. Sól mieloną i włóż do lodówki na pół godziny.
4. Uformuj płaskie kotlety wielkości spodka do herbaty i wysokości 1 cm.
5. Nasmaruj ze wszystkich stron.
6. Piecz serbską pleskavicę w piekarniku w temperaturze 180 C, na grillu lub węglu drzewnym przez około 5 minut z każdej strony.
miłego wypoczynku na świeżym powietrzu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 896   kcal/100g

Podobne przepisy