Bałkański soczysty kotlet jagnięcy i wieprzowy
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
1. Przełóż mięso przez maszynkę do mięsa (jagnięcinę można zastąpić wołowiną, wieprzowinę - kurczakiem).
2. Posiekaj cebulę, czosnek i chili i wymieszaj z mięsem mielonym.
3. Sól mieloną i włóż do lodówki na pół godziny.
4. Uformuj płaskie kotlety wielkości spodka do herbaty i wysokości 1 cm.
5. Nasmaruj ze wszystkich stron.
6. Piecz serbską pleskavicę w piekarniku w temperaturze 180 C, na grillu lub węglu drzewnym przez około 5 minut z każdej strony.
miłego wypoczynku na świeżym powietrzu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 896 kcal/100g