smalec gotowany w solance
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
pokrój smalec na kawałki. Pocieramy solą i wkładamy każdy kawałek do osobnej torby. Umieść liście laurowe, czosnek i mieszankę papryki w opakowaniach na wierzchu. Zawiąż paczki.
podpalamy garnek z wodą, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do niego paczki smalcu. Gotuj przez 80-90 minut. Następnie wyjmujemy tłuszcz z wody i schładzamy. Wycinamy torbę, wyjmujemy i obieramy z niej sól, usuwamy pieprz i liść laurowy. Gotowe.
pokrój smalec na kawałki. Idealny do tego produktu jest czarny chleb i musztarda.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal/100g