gotowany ryż jaśminowy prosty

kruchy ryż do dekoracji każdego dania mięsnego i rybnego.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 34 g
153 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Posortuj ryż, spłucz, włóż do rondla z grubym dnem.
2. Ryż zalać zimną wodą, dodać sól.
3. Zagotuj wodę, zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj garnek pokrywką i gotuj ryż przez około 10 minut, aż cała ciecz wyparuje. Często nie otwieraj pokrywy, aby para nie uciekała. Nie mieszaj ryżu! Nie dodawaj wody, w przeciwnym razie ryż się sklei. Powinien być gotowany na parze. Po odparowaniu całej cieczy zdejmij patelnię z ognia i odstaw pod pokrywką na 5-6 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ryż jaśminowy - 353   kcal/100g

Podobne przepisy