jeże mielone z ryżem w piekarniku

to jeże mielone bez igieł! Są delikatne i przewiewne w smaku. Jeże mielone z ryżem wyglądają bardzo uroczo i apetycznie. Poza tym jest to bardzo smaczne jedzenie. Moja mama często gotuje je według następującego przepisu, który chcę ci powiedzieć.
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 43 % 10 g
114 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź ryż (lepiej, jeśli jest twardy i długi, aby nie gotował się zbytnio, ponieważ & quot; kolce & quot; jeże będą z ryżu), ugotuj go w podwójnej objętości wody, lekko ostudź i umyj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj dojrzałą marchewkę na drobnej tarce..

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    ...drobno posiekaj cebulę i czosnek lub przepuść przez maszynę do mięsa, aż powstanie kleik.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmielić wieprzowinę i wołowinę w maszynce do mięsa. Posolić powstałą mieloną wieprzowinę i wołowinę, doprawić czarnym pieprzem..

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj z ryżem,..

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    ..marchewką i cebulą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz uformujemy z masy małe zgrabne kulki typu klopsiki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj koncentrat pomidorowy z bulionem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź formę piekarnika z pokrywką, włóż do niej jeże i zalej je bulionem z koncentratem pomidorowym. Jeśli nie masz formy z pokrywką, możesz po prostu przykryć ją folią.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jeże mielone z ryżem i sosem w piekarniku są gotowe!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

tłuczone ziemniaki lub sałatka warzywna są idealne do jeży mielonych jako dodatek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy