skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź ryż (lepiej, jeśli jest twardy i długi, aby nie gotował się zbytnio, ponieważ & quot; kolce & quot; jeże będą z ryżu), ugotuj go w podwójnej objętości wody, lekko ostudź i umyj.
Krok 2:
Posiekaj dojrzałą marchewkę na drobnej tarce..
Krok 3:
...drobno posiekaj cebulę i czosnek lub przepuść przez maszynę do mięsa, aż powstanie kleik.
Krok 4:
Zmielić wieprzowinę i wołowinę w maszynce do mięsa. Posolić powstałą mieloną wieprzowinę i wołowinę, doprawić czarnym pieprzem..
Krok 5:
Wymieszaj z ryżem,..
Krok 6:
..marchewką i cebulą.
Krok 7:
Teraz uformujemy z masy małe zgrabne kulki typu klopsiki.
Krok 8:
Wymieszaj koncentrat pomidorowy z bulionem.
Krok 9:
Weź formę piekarnika z pokrywką, włóż do niej jeże i zalej je bulionem z koncentratem pomidorowym. Jeśli nie masz formy z pokrywką, możesz po prostu przykryć ją folią.
Krok 10:
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Krok 11:
Jeże mielone z ryżem i sosem w piekarniku są gotowe!
Krok 12:
Smacznego!
tłuczone ziemniaki lub sałatka warzywna są idealne do jeży mielonych jako dodatek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g