placki z cukinii z cebulą i mąką
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
weź zwykłą cukinię. Trzy na drobnej tarce i włóż, aby sok trochę odpadł, w przeciwnym razie nie będzie łatwo je usmażyć. Również pocieram cebulę. W tym przepisie niewiele się dzieje. Wyciśnij kilka ząbków czosnku i dodaj mąkę i jajka. Chcę dać jeszcze jedną radę. Spróbuj tutaj dodać trochę sody oczyszczonej octem, dosłownie na końcu łyżeczki. To właśnie daje naszym plackom ziemniaczanym tę samą lekkość. Teraz wszystko dobrze wymieszaj. Konsystencja powinna być jak domowa śmietana. Podgrzej patelnię i włóż tę masę łyżką. Smażyć z obu stron. Nie musisz dusić. Możesz od razu podawać na gorąco. Sos z kwaśną śmietaną i majonezem bardzo dobrze do nich pasuje. Tutaj siekam trochę więcej zieleni.Ogólnie pyszne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g