skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić wieprzowinę w majonezie? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Wybierz wieprzowinę bez kości. Świetna opcja to szyja lub szynka.
Krok 2:
Pokrój mięso wieprzowe na małe porcje i ubij je trochę młotkiem do gotowania.
Krok 3:
Nasmaruj patelnię olejem roślinnym i ułóż przygotowane mięso. Posmaruj go majonezem na całej powierzchni. Posyp trochę solą i przyprawami. Używając soli, pamiętaj, że majonez jest już słony.
Krok 4:
Obierz cebulę i spłucz. Pokrój obraną cebulę w półpierścienie i ułóż równomiernie na mięsie. Jeśli chcesz ugotować większą ilość mięsa, możesz powtórzyć wszystkie warstwy.
Krok 5:
Przykryj patelnię pokrywką i umieść na małym ogniu. Dusić wieprzowinę w majonezie pod przykryciem przez 40-50 minut. Skoncentruj się na miękkości mięsa.
Krok 6:
Gotowe mięso zmniejszy się nieco, a cebula prawie się ugotuje. Włókna mięsa są dobrze nasączone majonezem i stają się miękkie i delikatne.
Krok 7:
Wieprzowina duszona w majonezie jest gotowa! Ułóż na talerzach i podawaj. W razie potrzeby można go uzupełnić dowolnym dodatkiem. Idealnym rozwiązaniem byłyby tłuczone ziemniaki. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g