wieprzowina duszona w majonezie

bardzo smaczne, bardzo soczyste, proste, na rodzinny obiad! Wieprzowina duszona w majonezie okazuje się tak smaczna, że będziesz ją gotować w kółko. Danie jest tak bezpretensjonalne, że prawie się gotuje. Podawaj mięso z dowolnym dodatkiem lub sałatką ze świeżych warzyw.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 60 % 21 g
węglowodany 9 % 3 g
242 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić wieprzowinę w majonezie? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Wybierz wieprzowinę bez kości. Świetna opcja to szyja lub szynka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso wieprzowe na małe porcje i ubij je trochę młotkiem do gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nasmaruj patelnię olejem roślinnym i ułóż przygotowane mięso. Posmaruj go majonezem na całej powierzchni. Posyp trochę solą i przyprawami. Używając soli, pamiętaj, że majonez jest już słony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i spłucz. Pokrój obraną cebulę w półpierścienie i ułóż równomiernie na mięsie. Jeśli chcesz ugotować większą ilość mięsa, możesz powtórzyć wszystkie warstwy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj patelnię pokrywką i umieść na małym ogniu. Dusić wieprzowinę w majonezie pod przykryciem przez 40-50 minut. Skoncentruj się na miękkości mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe mięso zmniejszy się nieco, a cebula prawie się ugotuje. Włókna mięsa są dobrze nasączone majonezem i stają się miękkie i delikatne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wieprzowina duszona w majonezie jest gotowa! Ułóż na talerzach i podawaj. W razie potrzeby można go uzupełnić dowolnym dodatkiem. Idealnym rozwiązaniem byłyby tłuczone ziemniaki. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy