kurczak duszony w piekarniku

delikatny kurczak, który rozpływa się w ustach na miejscu na każdym stole! Przepis przekonał mnie, że gotuje się go bez dodawania oleju, bez większego wysiłku, a piekarnik zachowuje wszystkie zalety kurczaka. Kurczak okazuje się niezwykle delikatny, ale dzięki temu, że jest gotowany w piekarniku, zachowuje swój kształt i złotą skórkę, więc nie wstydzi się podawać go na świątecznym stole. Absolutnie każdy nadaje się do takiego kurczaka-makaron , płatki zbożowe, ziemniaki itp.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 14 g
tłuszcze 45 % 14 g
węglowodany 10 % 3 g
187 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kurczaka na porcje

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp sokiem z cytryny

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól, pieprz

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj swoje ulubione przyprawy-uwielbiam zioła prowansalskie, które świetnie pasują do kurczaka

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj paprykę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej sos sojowy - tutaj nie odgrywa głównej roli, dodałem go bardzo mało, aby wszystkie przyprawy były lepiej rozprowadzane na kurczaku

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj. Zasadniczo w tej formie kurczaka można ugotować dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce, aby był marynowany i nasączony przyprawami. Ale szczerze mówiąc, nie zrobiłem tego i od razu upiekłem

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Cebulę kroimy w półpierścienie

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój czosnek na talerze

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kładziemy cebulę na dnie formy

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Czosnek

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kilka liści laurowych (opcjonalnie)

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż kawałki kurczaka na wierzchu

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej szklankę wody

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj folią i wyślij do piekarnika w 180 stopniach na 1,5 godziny

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Nawet pod folią kurczak nabrał rumianej skórki

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy