skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Pokrój kurczaka na porcje
Krok 3:
Posyp sokiem z cytryny
Krok 4:
Sól, pieprz
Krok 5:
Dodaj swoje ulubione przyprawy-uwielbiam zioła prowansalskie, które świetnie pasują do kurczaka
Krok 6:
Dodaj paprykę
Krok 7:
Wlej sos sojowy - tutaj nie odgrywa głównej roli, dodałem go bardzo mało, aby wszystkie przyprawy były lepiej rozprowadzane na kurczaku
Krok 8:
Dobrze wymieszaj. Zasadniczo w tej formie kurczaka można ugotować dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce, aby był marynowany i nasączony przyprawami. Ale szczerze mówiąc, nie zrobiłem tego i od razu upiekłem
Krok 9:
Cebulę kroimy w półpierścienie
Krok 10:
Pokrój czosnek na talerze
Krok 11:
Kładziemy cebulę na dnie formy
Krok 12:
Czosnek
Krok 13:
Kilka liści laurowych (opcjonalnie)
Krok 14:
Ułóż kawałki kurczaka na wierzchu
Krok 15:
Wlej szklankę wody
Krok 16:
Przykryj folią i wyślij do piekarnika w 180 stopniach na 1,5 godziny
Krok 17:
Nawet pod folią kurczak nabrał rumianej skórki
Krok 18:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g