skład / składniki
metoda gotowania
gołąbki dajemy kilka godzin na rozmrożenie, a następnie smażymy je z obu stron na oleju roślinnym ,aż będą lekko rumiane (nie warto zbyt mocno układać gołąbków na patelni, niech proces odbędzie się w 2-3 etapach, ale bez uszkodzeń).
obierz cebulę, pokrój w dużą kostkę. Obierz marchewki, spłucz, zetrzyj na grubej tarce.
podgrzej patelnię, wlej na nią olej roślinny, rozłóż cebulę, smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj marchewki i smaż przez kolejne 1-2 minuty.
w grubościennym rondlu (biorę kaczątko) układamy smażone gołąbki, następnie smażone warzywa i zalewamy wszystko świeżym bulionem (lub po prostu wodą). Nie zapomnij dodać soli, czarnego pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych.
płyn powinien całkowicie pokryć gołąbki. W przeciwnym razie dodaj trochę bulionu (wody). Wysyłamy rondel do pieca i po odczekaniu wrzenia zmniejszamy ciepło, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut.
układamy pachnące gołąbki na porcjach i podajemy na stole ze śmietaną i świeżymi ziołami.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal / 100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Mrożone gołąbki - 132 kcal/100g