Jak dusić mrożone gołąbki w garnku

przygotuj pyszny obiad bez kłopotów! Kiedy gotuję gołąbki, staram się zrobić więcej, aby zamrozić część i następnym razem cieszyć się "leniwą" kolacją. Jak dusić mrożone gołąbki w rondlu? Poznaj moją charakterystyczną metodę gotowania gołąbków bez pomidorów!
TaritoriAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 36 % 8 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

gołąbki dajemy kilka godzin na rozmrożenie, a następnie smażymy je z obu stron na oleju roślinnym ,aż będą lekko rumiane (nie warto zbyt mocno układać gołąbków na patelni, niech proces odbędzie się w 2-3 etapach, ale bez uszkodzeń).

obierz cebulę, pokrój w dużą kostkę. Obierz marchewki, spłucz, zetrzyj na grubej tarce.

podgrzej patelnię, wlej na nią olej roślinny, rozłóż cebulę, smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj marchewki i smaż przez kolejne 1-2 minuty.

w grubościennym rondlu (biorę kaczątko) układamy smażone gołąbki, następnie smażone warzywa i zalewamy wszystko świeżym bulionem (lub po prostu wodą). Nie zapomnij dodać soli, czarnego pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych.

płyn powinien całkowicie pokryć gołąbki. W przeciwnym razie dodaj trochę bulionu (wody). Wysyłamy rondel do pieca i po odczekaniu wrzenia zmniejszamy ciepło, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut.

układamy pachnące gołąbki na porcjach i podajemy na stole ze śmietaną i świeżymi ziołami.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Mrożone gołąbki - 132   kcal/100g

Podobne przepisy