wołowina duszona z warzywami w żeliwie. Gulasz.

Dręczenie przez długi czas, zdrowe, smaczne, niestandardowe. Przepis gotuje się w piecu na węglu drzewnym w żeliwie. Dlatego mięso z warzywami okazuje się szczególnie smaczne, ponieważ marnieje. Mięso rozpada się i rozpływa w ustach.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 10 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 19 % 3 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przepis jest bardzo prosty. Przygotowywane są warzywa i mięso. Grzyby są krojone na duże kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę kroimy w półpierścienie

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Papryka w długie paski

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pomidory w plasterkach

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marchewki w kawałkach

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mięso w średnich kawałkach

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kładziemy warstwę mięsa na dnie żeliwa. Na wierzchu kładziemy gałązkę rozmarynu. Sól i pieprz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dalej warstwa cebuli

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie marchewka

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Warstwa grzybów. Sól i pieprz do smaku

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Warstwa papryki, pomidora i zmiażdżonego czosnku

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby danie się nie przypaliło, dodaj 100 ml wody

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wkładamy do piekarnika na 6-8 godzin. Po określonym czasie danie będzie gotowe.

gotowana wołowina z warzywami w żeliwie gotowana zgodnie z tym przepisem okazuje się bardzo smaczna i delikatna. Dzięki tej samej technologii możesz gotować w zwykłym piekarniku domowym. I to nie tylko mięso wołowe czy cielęce. Konieczne jest tylko wybranie trybów gotowania. Mięso w piecu, gulasz wołowy, ze względu na marszczenie ma strukturę, która rozpada się na włókna po nakłuciu widelcem. Czas gotowania w piecu w kotle wynosi co najmniej cztery godziny. W tym czasie wszystko zostanie pomyślnie przetarte. Jeśli jednak zdecydujesz się ugotować to danie w domowym piekarniku, powinieneś gotować również w żeliwnych naczyniach i wybrać tryb w następujący sposób. Gotuj przez godzinę w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni, a następnie obniż temperaturę piekarnika do stu czterdziestu stopni i gotuj przez około trzy godziny. Mięso w tym przepisie można stosować nie tylko wołowinę, ale także inne według własnego gustu i pragnienia. Nie używaj naczyń aluminiowych, ponieważ trudno jest dostosować się do warunków temperaturowych, możliwe są oparzenia. Świetne gliniane garnki. Warto zauważyć, że przy odpowiednim doborze trybu gaszenia na powolnej kuchence można to również ugotować. Zgodnie z zasadą pokazaną w przepisie bardzo wygodnie jest gotować dla rodziny, co byłoby gotowym posiłkiem rano. Wszystkie składniki są natychmiast wrzucane na noc do żeliwa, a rano otrzymujemy gotowe śniadanie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy