skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przepis jest bardzo prosty. Przygotowywane są warzywa i mięso. Grzyby są krojone na duże kawałki.
Krok 2:
Cebulę kroimy w półpierścienie
Krok 3:
Papryka w długie paski
Krok 4:
Pomidory w plasterkach
Krok 5:
Marchewki w kawałkach
Krok 6:
Mięso w średnich kawałkach
Krok 7:
Kładziemy warstwę mięsa na dnie żeliwa. Na wierzchu kładziemy gałązkę rozmarynu. Sól i pieprz.
Krok 8:
Dalej warstwa cebuli
Krok 9:
Następnie marchewka
Krok 10:
Warstwa grzybów. Sól i pieprz do smaku
Krok 11:
Warstwa papryki, pomidora i zmiażdżonego czosnku
Krok 12:
Aby danie się nie przypaliło, dodaj 100 ml wody
Krok 13:
Wkładamy do piekarnika na 6-8 godzin. Po określonym czasie danie będzie gotowe.
gotowana wołowina z warzywami w żeliwie gotowana zgodnie z tym przepisem okazuje się bardzo smaczna i delikatna. Dzięki tej samej technologii możesz gotować w zwykłym piekarniku domowym. I to nie tylko mięso wołowe czy cielęce. Konieczne jest tylko wybranie trybów gotowania. Mięso w piecu, gulasz wołowy, ze względu na marszczenie ma strukturę, która rozpada się na włókna po nakłuciu widelcem. Czas gotowania w piecu w kotle wynosi co najmniej cztery godziny. W tym czasie wszystko zostanie pomyślnie przetarte. Jeśli jednak zdecydujesz się ugotować to danie w domowym piekarniku, powinieneś gotować również w żeliwnych naczyniach i wybrać tryb w następujący sposób. Gotuj przez godzinę w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni, a następnie obniż temperaturę piekarnika do stu czterdziestu stopni i gotuj przez około trzy godziny. Mięso w tym przepisie można stosować nie tylko wołowinę, ale także inne według własnego gustu i pragnienia. Nie używaj naczyń aluminiowych, ponieważ trudno jest dostosować się do warunków temperaturowych, możliwe są oparzenia. Świetne gliniane garnki. Warto zauważyć, że przy odpowiednim doborze trybu gaszenia na powolnej kuchence można to również ugotować. Zgodnie z zasadą pokazaną w przepisie bardzo wygodnie jest gotować dla rodziny, co byłoby gotowym posiłkiem rano. Wszystkie składniki są natychmiast wrzucane na noc do żeliwa, a rano otrzymujemy gotowe śniadanie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g