skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój świeżą cielęcinę w plastry, dodaj sól, pieprz, sos sojowy, cebulę. Marynuj przez 30 minut.
Krok 2:
Podgrzej patelnię i usmaż nasze mięso na złoty kolor.
Krok 3:
Wlać do rondla, dodać trochę wody i dusić na minimalnym ogniu.
Krok 4:
Wlej 1 łyżeczkę mąki do szklanki z ciepłą przegotowaną wodą, dobrze wymieszaj, nie pozostawiając grudek.
Krok 5:
Dodaj do naszego mięsa. Dusić na bardzo małym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 6:
Po ugotowaniu udekoruj ziołami do smaku. Smacznego!
mięso okazuje się miękkie i soczyste, uwielbiane przez dzieci, męża, a nawet babcię.
bardzo ważne dla dania jest świeża cielęcina. Jeśli to możliwe, bez lodów. Wtedy mięso rozpuści się w ustach.
dzięki dodaniu mąki sos jest gęsty i sycący.
gotuję to danie czasami przez dwa dni. Ponieważ doskonale komponuje się z ziemniakami, makaronem, a nawet owsianką.
lepiej trzymać mięso w marynacie nie w lodówce, ale przykryć folią spożywczą i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Tak więc marynata szybciej nasyci naszą cielęcinę.
nawiasem mówiąc, kto nie lubi cielęciny, może zastąpić wieprzowinę lub inne mięso. Wystarczy dusić wieprzowinę przez co najmniej godzinę, a nawet dłużej. A sos będzie trochę grubszy. Mężczyźni lubią też wieprzowinę, mąż czasami je nawet bez przystawki, tylko z chlebem.
sos sojowy dodaje potrawie wyjątkowego smaku. Można również dodać suche zioła prowansalskie. Dla specjalnego smaku.
to danie można przygotować zarówno na każdy dzień, jak i na świąteczny stół. Obfite, smaczne i minimalne koszty. Każda gospodyni domowa będzie w stanie ugotować ją bezbłędnie.
ten przepis ma wiele lat, nauczyła mnie go siostra mojej babci. Robiła sos w żeliwnym kotle. I ugotowałem domowy makaron jajeczny do Dania. Twoi mężowie z pewnością poproszą o suplementy.
zapraszam do eksperymentowania! Jeśli lubisz pomidory, możesz dodać 1-2 łyżeczki pasty topatowej, a sos będzie miał zupełnie inny smak, ale zapewniam, że nie mniej wspaniały! Pyszne gotowanie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g