duszona cielęcina we własnym soku

świetne połączenie z każdym dodatkiem! Pyszne! Każdy w lodówce znajdzie składniki na to danie. Szybko, niedrogo, smacznie! Danie można łączyć z dowolnym dodatkiem. Mięso rozpływa się w ustach! Na pewno ci się spodoba!
JanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 13 g
tłuszcze 34 % 10 g
węglowodany 21 % 6 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój świeżą cielęcinę w plastry, dodaj sól, pieprz, sos sojowy, cebulę. Marynuj przez 30 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej patelnię i usmaż nasze mięso na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać do rondla, dodać trochę wody i dusić na minimalnym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej 1 łyżeczkę mąki do szklanki z ciepłą przegotowaną wodą, dobrze wymieszaj, nie pozostawiając grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do naszego mięsa. Dusić na bardzo małym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po ugotowaniu udekoruj ziołami do smaku. Smacznego!

mięso okazuje się miękkie i soczyste, uwielbiane przez dzieci, męża, a nawet babcię.
bardzo ważne dla dania jest świeża cielęcina. Jeśli to możliwe, bez lodów. Wtedy mięso rozpuści się w ustach.
dzięki dodaniu mąki sos jest gęsty i sycący.
gotuję to danie czasami przez dwa dni. Ponieważ doskonale komponuje się z ziemniakami, makaronem, a nawet owsianką.
lepiej trzymać mięso w marynacie nie w lodówce, ale przykryć folią spożywczą i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Tak więc marynata szybciej nasyci naszą cielęcinę.
nawiasem mówiąc, kto nie lubi cielęciny, może zastąpić wieprzowinę lub inne mięso. Wystarczy dusić wieprzowinę przez co najmniej godzinę, a nawet dłużej. A sos będzie trochę grubszy. Mężczyźni lubią też wieprzowinę, mąż czasami je nawet bez przystawki, tylko z chlebem.
sos sojowy dodaje potrawie wyjątkowego smaku. Można również dodać suche zioła prowansalskie. Dla specjalnego smaku.
to danie można przygotować zarówno na każdy dzień, jak i na świąteczny stół. Obfite, smaczne i minimalne koszty. Każda gospodyni domowa będzie w stanie ugotować ją bezbłędnie.
ten przepis ma wiele lat, nauczyła mnie go siostra mojej babci. Robiła sos w żeliwnym kotle. I ugotowałem domowy makaron jajeczny do Dania. Twoi mężowie z pewnością poproszą o suplementy.
zapraszam do eksperymentowania! Jeśli lubisz pomidory, możesz dodać 1-2 łyżeczki pasty topatowej, a sos będzie miał zupełnie inny smak, ale zapewniam, że nie mniej wspaniały! Pyszne gotowanie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy