skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Mięso umyć i osuszyć. Obierz ziemniaki i pozostaw na razie w chłodnej wodzie. Obierz czosnek i marchewkę, cebulę.
Krok 2:
Przygotuj cięcie. Pozostaw czosnek i ziemniaki w całości. / Wskazane jest, aby ziemniaki miały odpowiedni kształt i ten sam, średniej wielkości. Dzięki temu gotuje się szybciej, a gotowe danie będzie miało bardziej estetyczny wygląd/. Pokrój cebulę w półpierścienie, marchewki nie są szczególnie małe. Mięso pokroić również na duże, mniej więcej równe kawałki. Starając się zostawić trochę tłuszczu lub tłuszczu na każdym kawałku.
Krok 3:
Przed przystąpieniem do pieczenia należy na przemian smażyć ziemniaki na złoty kolor. Aby to zrobić, najpierw podgrzej kocioł, wlej około 1 szklanki rafinowanego oleju i dobrze go podgrzej. Dobrze osusz ziemniaki. Smaż ziemniaki po 1-2 bulwy na raz, aby olej nie stracił temperatury.
Krok 4:
Łyżką cedzakową wyjmij smażone ziemniaki i natychmiast posyp gorącą solą. Więc usmaż wszystkie ziemniaki.
Krok 5:
Podobnie wysusz i smaż na przemian wszystkie kawałki mięsa.
Krok 6:
Posolić gorące kawałki i posypać czarnym pieprzem, zirą lub innymi przyprawami do smaku. A mięso i ziemniaki są oczywiście surowe w środku, ale smażenie tworzy skórkę, która zachowa całą soczystość w środku podczas dalszego gotowania.
Krok 7:
Do smażenia użyto dużo oleju, nie potrzeba tyle do dalszego gotowania, więc wlej część. Konieczne jest pozostawienie go tak, aby dno kotła było ukryte o 1-1, 5 cm.
Krok 8:
Teraz zwracamy produkty do kotła, układając je warstwami - najpierw będą ziemniaki.
Krok 9:
Połóż kawałki mięsa na wierzchu.
Krok 10:
Warstwę mięsa posypać warzywami: cebulą, marchewką, ząbkami czosnku i opcjonalnie suchymi przyprawami / użyłam przyprawy do wieprzowiny/. Nie będziemy jeść tych warzyw w przyszłości, potrzebne będą soki i smaki, które dadzą dolnym warstwom. I oczywiście, aby wszystko było dobrze upieczone, musisz stworzyć parę. Aby to zrobić, ostrożnie wlej trochę wody wzdłuż ścian.
Krok 11:
Teraz musisz przykryć wszystko ceramicznym talerzem, aby temperatura była wyższa, a wilgoć odparowała mniej, a następnie szczelnie zamknąć pokrywką. Wykonujemy ogrzewanie poniżej średniej i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę lub trochę dłużej. Niepotrzebnie nie musisz otwierać pokrywy, sprawdź obecność płynu, w razie potrzeby dodaj trochę wody. Gotowość do sprawdzenia przekłucia ziemniaków szpikulcem, ale nie możesz się pomylić, słysząc charakterystyczny apetyczny zapach gotowego mięsa.
Krok 12:
Podawaj na gorąco, układając na dużym talerzu, posypując ziołami i nie zapomnij o pomidorach i ogórkach. Duża ilość i różnorodność zieleni, podawaj uzbeckie ciasta, będą one bardzo harmonijnie połączone z tym daniem, ponieważ samo danie należy do kuchni uzbeckiej, a jego nazwa to Kazan - Kebab. Przygotowałem go naprawdę na Słowiański sposób, niech orientalni ludzie mi wybaczą..ale okazuje się też pyszne !
Kazan-Kebab, danie jest bardzo uniwersalne, ponieważ można gotować zarówno w naturze, jak i na kuchence. Udział gospodyni jest minimalny, przygotowanie jest bardzo proste, musisz być ostrożny podczas smażenia produktów we wrzącym oleju. I bardzo fajnie, że danie można przygotować z dowolnego rodzaju mięsa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g