skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz warzywny z kapustą? Przygotuj składniki na danie. W razie potrzeby, oprócz określonego zestawu warzyw, możesz dodać więcej do smaku i dostępności. Na przykład ziemniaki sprawią, że danie będzie bardziej satysfakcjonujące i wysokokaloryczne.
Krok 2:
Obierz białą kapustę z górnych suchych i brudnych liści. Jeśli danie jest przygotowywane dla dużej liczby osób, być może zniknie cały widelec kapusty. Następnie usuń łodygę i posiekaj kapustę w cienkie paski. W przypadku naczynia o małej objętości wystarczy ćwiartka dużego widelca kapusty.
Krok 3:
Podczas dodawania ziemniaków umyj je, obierz i pokrój w kostkę.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub pióra.
Krok 5:
Marchewki, jeśli używasz młodych z ogrodu, wystarczy spłukać szczotką. Jeśli marchewki są Dojrzałe, umyj je i wyczyść. Pokrój małe marchewki na duże koła, duże-na połówki kół lub kostki.
Krok 6:
Umyj młodą cukinię, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w drobną kostkę. Jeśli cukinia jest wystarczająco dojrzała do Dania, usuń skórkę i rdzeń z nasionami.
Krok 7:
Umyj paprykę, Wytnij łodygę z nasionami. Paprykę pokroić w paski lub kostkę. Nada potrawie przyjemny smak.
Krok 8:
Aby gulasz warzywny nie wydawał się mdły, możesz dodać trochę pikantnych ziół, na przykład małą wiązkę świeżego koperku, pietruszki i gałązki bazylii. Dokładnie umyj warzywa, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj nożem.
Krok 9:
Na patelni lub głębokiej patelni umieść ziemniaki, marchewkę i kapustę. Wlej ćwierć szklanki wody. Postaw patelnię na ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj warzywa pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 10:
Dodaj paprykę, cebulę i świeży lub mrożony zielony groszek do warzyw na patelni, przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 7 minut.
Krok 11:
Następnie wyślij świeże zioła i drobno posiekany czosnek do warzyw, aby uzyskać smak. Wlej kilka łyżek oliwy z oliwek. Wymieszaj i trzymaj patelnię z warzywami na ogniu przez około 5 minut. Wyłącz ogień, pozostaw naczynie pod pokrywką przez kolejne 10 minut. Podawaj gulasz warzywny do stołu. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g