gulasz warzywny z kapustą

proste, smaczne, niskokaloryczne, bezmięsne danie! Gulasz warzywny można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, kurczaka lub ryby. W sezonie dojrzewania warzyw to danie jest często przygotowywane przez wiele gospodyń domowych, po pierwsze, proces gotowania jest szybki i prosty (wystarczy umyć, pokroić i zgasić wszystkie warzywa), po drugie, jest lekki i jednocześnie dobrze nasyca, co jest idealne na letnie menu. Aby się nie nudzić, skład warzyw można zmienić, za każdym razem uzyskując nowy smak.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 69 % 9 g
63 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz warzywny z kapustą? Przygotuj składniki na danie. W razie potrzeby, oprócz określonego zestawu warzyw, możesz dodać więcej do smaku i dostępności. Na przykład ziemniaki sprawią, że danie będzie bardziej satysfakcjonujące i wysokokaloryczne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz białą kapustę z górnych suchych i brudnych liści. Jeśli danie jest przygotowywane dla dużej liczby osób, być może zniknie cały widelec kapusty. Następnie usuń łodygę i posiekaj kapustę w cienkie paski. W przypadku naczynia o małej objętości wystarczy ćwiartka dużego widelca kapusty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas dodawania ziemniaków umyj je, obierz i pokrój w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub pióra.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marchewki, jeśli używasz młodych z ogrodu, wystarczy spłukać szczotką. Jeśli marchewki są Dojrzałe, umyj je i wyczyść. Pokrój małe marchewki na duże koła, duże-na połówki kół lub kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj młodą cukinię, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w drobną kostkę. Jeśli cukinia jest wystarczająco dojrzała do Dania, usuń skórkę i rdzeń z nasionami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj paprykę, Wytnij łodygę z nasionami. Paprykę pokroić w paski lub kostkę. Nada potrawie przyjemny smak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby gulasz warzywny nie wydawał się mdły, możesz dodać trochę pikantnych ziół, na przykład małą wiązkę świeżego koperku, pietruszki i gałązki bazylii. Dokładnie umyj warzywa, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj nożem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni lub głębokiej patelni umieść ziemniaki, marchewkę i kapustę. Wlej ćwierć szklanki wody. Postaw patelnię na ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj warzywa pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj paprykę, cebulę i świeży lub mrożony zielony groszek do warzyw na patelni, przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 7 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie wyślij świeże zioła i drobno posiekany czosnek do warzyw, aby uzyskać smak. Wlej kilka łyżek oliwy z oliwek. Wymieszaj i trzymaj patelnię z warzywami na ogniu przez około 5 minut. Wyłącz ogień, pozostaw naczynie pod pokrywką przez kolejne 10 minut. Podawaj gulasz warzywny do stołu. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy