Basma w Kazaniu po uzbecku

zdrowe, smaczne, kolorowe, niestandardowe, interesujące. Basma to gulasz z warzywami. Przygotowuje się go głównie w kotle, przykrytym płaskim ceramicznym lub metalowym produktem o dowolnym kształcie i pod prasą. Bardzo smaczne i proste uzbeckie danie!
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 37 % 7 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić basmę w kotle? Przed włożeniem do kotła musisz przygotować składniki. Kurduk pokroić w cienkie talerze

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w półpierścienie, usuwając rdzeń

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki pokroić w pierścienie o grubości około 4-5 mm

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidora w ten sam sposób na pierścienie, usuwając rdzeń

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cukinię pokroić w pierścienie o grubości około 5 mm

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Słodkiej papryki wyciąć rdzeń z nasionami i pokroić w grube paski

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz ziemniaki i pokrój na duże kawałki

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój mięso jagnięce na średnie kawałki

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przed włożeniem mięsa do kotła należy go krótko marynować w przyprawach (kolendra, zira) i soli

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój kapustę na duże kawałki, podczas gdy duże i szorstkie arkusze górne z kapusty należy usunąć i odłożyć osobno. Przydadzą się pod koniec układania składników w kotle

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrywamy dno kotła warstwą kurdyuka

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następna warstwa mięsa

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dalej cebula

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie marchewka. Na tym etapie musisz pieprz, sól, dodać zirę i kolendrę

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Warstwa pomidora. I znowu przyprawy

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W kotle opuszczamy czosnek, wykonując nacięcia w poprzek, aby szybciej wypuścił sok

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj ostrą paprykę

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Warstwa cukinii

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Na wierzchu cukinii papryka i przyprawy

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Następnie połóż warstwę ziemniaków. Nie powinien stykać się z warstwą pomidorów, ponieważ ziemniaki będą twarde po duszeniu z pomidorami. Ziemniaki należy również posypać przyprawami do smaku

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Na ziemniakach kładziemy kapustę, pęczek zieleni

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Przykryj całą zawartość kotła liśćmi kapusty odstawionymi na bok

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Przykrywamy kocioł i kładziemy go na bardzo małym ogniu. W takim przypadku zainstaluj prasę na górze pokrywy. Konieczne jest dociśnięcie pokrywy czymś ciężkim do kotła. Pozostaw do duszenia przez dwie lub trzy godziny

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Po określonym czasie danie będzie gotowe. Do duszonych warzyw i mięsa nie zapomnij podać bulionu w osobnym pojemniku!

bulion jest bardzo cenny w tym przepisie. Soki warzywne nasączone mięsem jagnięcym o Smaku Zira są najbardziej przydatne w tym przepisie. Dlatego bulion należy podawać do gulaszu i warzyw w osobnym pojemniku. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy