skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz z kapustą, ziemniakami i mięsem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do gotowania można użyć dowolnego rodzaju mięsa. Będę gotować z wieprzowiną. Proporcje można nieco zmienić według własnych upodobań w jednym lub drugim kierunku. Obierz i opłucz ziemniaki.
Krok 2:
Pokrój mięso na małe kawałki. Do smażenia rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca, wlej trochę oleju roślinnego i włóż posiekane mięso. Smaż mięso przez kilka minut, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 3:
Obierz cebulę i marchewkę osobno i spłucz je z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Dodaj cebulę i marchewkę na patelnię do mięsa. Smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. W tym czasie z warzyw pojawi się przyjemny aromat.
Krok 4:
W tym czasie przygotuj kapustę i ziemniaki. Posiekaj kapustę i pokrój ziemniaki na duże kawałki.
Krok 5:
Na patelni dodaj kapustę i ziemniaki do mięsa.
Krok 6:
Wymieszaj koncentrat pomidorowy w wodzie i wlej na patelnię. Doprowadź wszystko do wrzenia.
Krok 7:
Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Jako przyprawa możesz ograniczyć się do mielonego pieprzu. Wszystko wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut. Dostosuj ilość płynu do swojego gustu.
Krok 8:
Gulasz z kapustą, ziemniakami i mięsem jest gotowy! Podawaj na gorąco. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g