skład / składniki
metoda gotowania
danie jest całkowicie domowej roboty, więc zacznijmy od wyrabiania ciasta. Przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj zimną wodę i sól. Wymieszaj produkty widelcem, a następnie rękami. Kontynuujemy ugniatanie na stole, uprzednio posypanym niewielką ilością mąki. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste lub odwrotnie, przykleja się do rąk, Dodaj bardzo mało wody lub mąki.
chociaż ciasto manti nie jest drożdżowe, na pewno potrzebuje odpoczynku. Ciasto zwija się w kulkę, przykrywa wilgotną szmatką i pozostawia na godzinę na odpoczynek. W tym czasie proces wewnętrzny sprawi, że ciasto będzie miękkie, giętkie, a manti będą dobrze oślepione.
gdy ciasto się ustabilizuje, przygotuj nadzienie. Obierz ziemniaki i cebulę, umyj i dobrze wysusz. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a cebulę i kapustę siekamy tak małe, jak to możliwe.
używamy gotowego mięsa mielonego, najlepiej różnych produktów wieprzowo-wołowych. Jeśli chcesz, możesz wziąć jedną odmianę lub nawet całkowicie zastąpić kurczaka. Jeśli mięso mielone zostanie postanowione samodzielnie ugotować, mięso umyć, pokroić na małe kawałki i przejść przez maszynę do mięsa.
połącz mięso mielone z ziemniakami, cebulą i kapustą, dodaj sól i mielony pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić składniki.
wypoczęte ciasto zwijamy w grubą kiełbasę i kroimy na kawałki. Każdy kawałek zwija się w ciasto, przybliżona grubość 2 mm.
rozłóż łyżkę nadzienia na środku każdego ciasta i zawiń manti. Kładziemy patelnię na ogniu, dodajemy trochę oleju roślinnego, gdy tylko powierzchnia jest dobrze rozgrzana, rozprowadzamy manti. Lekko smażyć, napełnić wodą i przykryć pokrywką. Gotuj manti przez około 25-35 minut.
podawaj manti na gorąco, uzupełniając danie sosem. Przed podaniem myjemy zieloną cebulę i koperek pod bieżącą wodą, suszymy je, drobno siekamy i posypujemy gotowe danie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g