skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić leniwe gołąbki dla dzieci? Dwukrotnie przekręć mięso przez maszynkę do mięsa. Połóż gotowe mięso mielone na patelni i gotuj na wolnym ogniu we własnym soku. Posortuj ryż, opłucz i ugotuj. Pokrój cebulę w kostkę, podsmaż. Dodaj ryż i cebulę do mielonego mięsa, wymieszaj i wymieszaj.
posiekaj kapustę w cienkie paski. Blanszuj w osolonej wrzącej wodzie do połowy ugotowanej. Przełóż kapustę przez sito, aby ułożyć wywar. Wymieszaj z mięsem, cebulą i ryżem, wlej bulion lub wodę, dodaj koncentrat pomidorowy. Dusić przez 30-40 minut.
10 minut przed gotowaniem podsmaż mąkę na maśle, dodaj do kapusty. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż leniwe gołąbki do żaroodpornego naczynia i wyślij do piekarnika na 15 minut.
rosół mięsny lub warzywny doprawić kwaśną śmietaną i przecierem pomidorowym. Napełnij leniwe gołąbki tym bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez 45-50 minut w piekarniku.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g