skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój mięso na średnie kawałki.
2. Wlej olej roślinny do miski multicookera, włóż do niego mięso. Sól i włącz tryb "duszenie".
3. W tym czasie przygotuj warzywa. Umyj i obierz marchewki, pokrój w kostkę lub kostkę. Obierz cebulę, drobno posiekaj. Posiekaj obrany czosnek lub wyciśnij przez prasę.
4. Od rozpoczęcia duszenia mięsa minęło 20 minut. Teraz włóż cebulę, czosnek i marchewkę do miski multicookera, wymieszaj. Dusić wszystko razem przez 5 minut.
5. Posortuj kaszę gryczaną, spłucz, włóż do multicookera.
6. Napełnij zawartość wolnowaru wodą.
7. Dodaj przyprawy do swojego gustu (zwykle mam Kari, mieszankę mielonej papryki, szepty gałki muszkatołowej, suszone zioła, ale jeśli małe dzieci również jedzą danie, gotuję bez przypraw - okazuje się nie mniej smaczne). Jeszcze trochę soli.
8. Wszystko dobrze wymieszaj. Zamknij garnek pokrywką. W trybie "duszenie" gotuj wszystko razem przez 15 minut.
gryka Kupiecka jest podawana na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g