skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ryazhenka. Są tylko dwa: mleko i zakwas. Mleko należy wykorzystać do przygotowania sfermentowanego mleka krowiego, zakupionego w sklepie lub od rolników. Zakwas można kupić w sklepie lub w aptece, jest płynny i sproszkowany, jest specjalny do przygotowania sfermentowanego mleka.
Krok 2:
Wlej mleko do miski multicookera. Wybierz program "duszenie" lub "zupa" w zależności od marki multicookera. Mleko podczas gotowania może uciec, więc nie musisz natychmiast zamykać multicookera pokrywką. Doprowadzić mleko do wrzenia, ciągle mieszając.
Krok 3:
Następnie zamknij powolną kuchenkę pokrywką i pozostaw mleko na 5 godzin. Czas ten można skrócić, wybierając program "Gotowanie na parze" i gotując mleko pod otwartą pokrywką, mleko szybko nabierze kremowego koloru, wystarczy 40 minut, ale znacznie zagotuje się w objętości niż przy długim gaszeniu.
Krok 4:
Następnie wyłącz Wolnowar, pozwól mleku nieco ostygnąć. Dopiero potem dodaj Starter, w przeciwnym razie bakterie mleczne mogą umrzeć w gorącym mleku.
Krok 5:
Wymieszaj mieszaninę, trochę się rozjaśni. Ilość zakwasu potrzebnego na powstałą objętość ghee należy pobrać zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu zakwasu. Teraz wybierz program na powolnej kuchence "jogurt" przez 8 godzin. Jeśli nie, możesz użyć programu "Multipovar" o temperaturze 40 stopni. Czas gotowania wynosi również 8 godzin. Po ugotowaniu sfermentowane mleko należy schłodzić w lodówce, aby zgęstniało.
Krok 6:
A jeśli szklanka ryazhenki zostanie uzupełniona świeżą domową bułką, otrzymasz bardzo smaczne, zdrowe i pożywne śniadanie lub przekąskę między głównymi posiłkami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g