ryazhenka w powolnej kuchence

pyszny i zdrowy naturalny domowy napój mleczny! Ryazhenka to bardzo przydatny sfermentowany napój mleczny o przyjemnym smaku i delikatnym kremowym kolorze. Ryazhenka można łatwo kupić w sklepie. Jednak taki domowy napój bez wątpienia będzie różnił się jakością, smakiem i świeżością od fabrycznego. Domowe pierożki można bezpiecznie podawać małym dzieciom bez obawy o ich zdrowie. Ponadto ryazhenka musi być zawarta w menu dla osób z chorobami wątroby, dróg żółciowych, otyłości i innych. Proces gotowania ryazhenka jest długi, ale nie pracochłonny, zwłaszcza z takim pomocnikiem kuchennym jak Multicooker.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 14 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ryazhenka. Są tylko dwa: mleko i zakwas. Mleko należy wykorzystać do przygotowania sfermentowanego mleka krowiego, zakupionego w sklepie lub od rolników. Zakwas można kupić w sklepie lub w aptece, jest płynny i sproszkowany, jest specjalny do przygotowania sfermentowanego mleka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do miski multicookera. Wybierz program "duszenie" lub "zupa" w zależności od marki multicookera. Mleko podczas gotowania może uciec, więc nie musisz natychmiast zamykać multicookera pokrywką. Doprowadzić mleko do wrzenia, ciągle mieszając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie zamknij powolną kuchenkę pokrywką i pozostaw mleko na 5 godzin. Czas ten można skrócić, wybierając program "Gotowanie na parze" i gotując mleko pod otwartą pokrywką, mleko szybko nabierze kremowego koloru, wystarczy 40 minut, ale znacznie zagotuje się w objętości niż przy długim gaszeniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wyłącz Wolnowar, pozwól mleku nieco ostygnąć. Dopiero potem dodaj Starter, w przeciwnym razie bakterie mleczne mogą umrzeć w gorącym mleku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj mieszaninę, trochę się rozjaśni. Ilość zakwasu potrzebnego na powstałą objętość ghee należy pobrać zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu zakwasu. Teraz wybierz program na powolnej kuchence "jogurt" przez 8 godzin. Jeśli nie, możesz użyć programu "Multipovar" o temperaturze 40 stopni. Czas gotowania wynosi również 8 godzin. Po ugotowaniu sfermentowane mleko należy schłodzić w lodówce, aby zgęstniało.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A jeśli szklanka ryazhenki zostanie uzupełniona świeżą domową bułką, otrzymasz bardzo smaczne, zdrowe i pożywne śniadanie lub przekąskę między głównymi posiłkami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy