skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj warzywa do nadzienia. Będziemy potrzebować: bakłażana, cukinii, papryki, cebuli, marchwi, pomidorów i czosnku.
Krok 2:
Umyj warzywa pod bieżącą wodą. W cukinii i bakłażanie odetnij łodygi, zrób to samo z papryką i obierz ją z nasion (dla jasności gotowego dania papryka była używana w przepisie o różnych kolorach). Obierz cebulę, marchewkę i czosnek.
Krok 3:
Pokrój wszystkie warzywa w średniej wielkości kostki (staraj się, aby rozmiar kostek był jak najbardziej taki sam, aby nadzienie wyglądało bardziej apetycznie i piękniej w gotowej lasagne).
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj do niego cebulę i marchewkę. Ciągle mieszając smaż warzywa, aż cebula będzie miała złoty odcień.
Krok 5:
Następnie wrzuć paprykę i bakłażana na patelnię. Smaż wszystko razem przez około pięć minut. Nie zapomnij okresowo mieszać warzyw, w przeciwnym razie mogą się przypalić.
Krok 6:
Następnym krokiem jest wysłanie cukinii, pomidorów i koncentratu pomidorowego na patelnię. Sól i pieprz do smaku. Wymieszaj warzywa, zmniejsz ogień do średniego i gotuj wszystko pod półzamkniętą pokrywką przez około pięć do dziesięciu minut. Jeśli pomidory są niesezonowe i prawie bez smaku, co dzieje się zimą i wiosną, warto dodać szczyptę cukru do gulaszu warzywnego.
Krok 7:
Podczas gdy warzywa schładzają się do nadzienia, przygotuj sos beszamelowy. Aby to zrobić, rozpuść masło w małym rondlu, dodaj mąkę i ciągle mieszając trzepaczką, smaż przez kilka sekund.
Krok 8:
Dodaj mleko, szczyptę soli, zmielony pieprz do smaku i odrobinę gałki muszkatołowej. Ciągle mieszając, gotuj wszystko, aż lekko zgęstnieje. Usuń sos z ognia i lekko ostudź.
Krok 9:
Gdy wszystko Główne jest gotowe, możesz zacząć składać lasagne. Nasmaruj dno formy olejem roślinnym. Wlej trochę sosu beszamelowego, równomiernie rozprowadź na całej powierzchni. Połóż arkusze lasagne na wierzchu (spójrz na instrukcje przygotowania arkuszy na opakowaniu, możliwe, że należy je wcześniej ugotować).
Krok 10:
Ponownie posmaruj Arkusze sosem beszamelowym i ułóż równomiernie nadzienie warzywne (o grubości około 1-1,5 cm).
Krok 11:
Posyp gulasz warzywny startym serem.
Krok 12:
Następnie powtórz wszystkie warstwy, aż skończą się składniki.
Krok 13:
Ostatnią warstwą powinny być arkusze lasagne, polać sosem i obficie posypać serem. Przykryj formę pokrywką lub folią i wyślij do piekarnika w temperaturze 180-200 stopni na 30-40 minut (powinieneś skupić się na możliwościach swojego piekarnika).
Krok 14:
Następnie zdejmij pokrywkę (folię) i pozostaw lasagne na kolejne 5-10 minut, aby ser się zarumienił, a danie przybrało apetyczny wygląd. Pozostaw lasagne na kilka minut w temperaturze pokojowej i posyp posiekanymi ziołami.
przed podaniem pokrój lasagne porcjami w równe kwadraty lub prostokąty. Gotowe danie można podać do stołu!
w przepisie użyłem szklanej formy o wymiarach 30 * 20 cm i głębokości 4-5 cm. Grubość nadzienia warzywnego można zwiększyć, w tym celu należy zwiększyć liczbę warzyw.
na etapie gotowania gulaszu warzywnego możesz dodać ulubione przyprawy do patelni, a także użyć szczypty ostrej papryki chili, jeśli chcesz.
do lasagne warzywnej dodaje się kapustę, zielone szparagi, groszek i inne warzywa, które są dostępne.
spróbuj poeksperymentować i wybrać dla siebie i swojej rodziny najsmaczniejsze nadzienie warzywne do lasagne.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g