lasagne warzywna w domu klasyczna

bardzo aromatyczny, zdrowy i niesamowicie pyszny! Gotowanie lasagne warzywnej to czysta przyjemność! Do nadzienia możesz użyć dowolnych warzyw według własnego uznania. W przypadku klasycznej lasagne przepis wykorzystuje znane warzywa, które można znaleźć w każdym ogrodzie.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 27 % 9 g
węglowodany 55 % 18 g
174 kcal
IG: 22 / 72 / 6

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 14 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj warzywa do nadzienia. Będziemy potrzebować: bakłażana, cukinii, papryki, cebuli, marchwi, pomidorów i czosnku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj warzywa pod bieżącą wodą. W cukinii i bakłażanie odetnij łodygi, zrób to samo z papryką i obierz ją z nasion (dla jasności gotowego dania papryka była używana w przepisie o różnych kolorach). Obierz cebulę, marchewkę i czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wszystkie warzywa w średniej wielkości kostki (staraj się, aby rozmiar kostek był jak najbardziej taki sam, aby nadzienie wyglądało bardziej apetycznie i piękniej w gotowej lasagne).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj do niego cebulę i marchewkę. Ciągle mieszając smaż warzywa, aż cebula będzie miała złoty odcień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wrzuć paprykę i bakłażana na patelnię. Smaż wszystko razem przez około pięć minut. Nie zapomnij okresowo mieszać warzyw, w przeciwnym razie mogą się przypalić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnym krokiem jest wysłanie cukinii, pomidorów i koncentratu pomidorowego na patelnię. Sól i pieprz do smaku. Wymieszaj warzywa, zmniejsz ogień do średniego i gotuj wszystko pod półzamkniętą pokrywką przez około pięć do dziesięciu minut. Jeśli pomidory są niesezonowe i prawie bez smaku, co dzieje się zimą i wiosną, warto dodać szczyptę cukru do gulaszu warzywnego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas gdy warzywa schładzają się do nadzienia, przygotuj sos beszamelowy. Aby to zrobić, rozpuść masło w małym rondlu, dodaj mąkę i ciągle mieszając trzepaczką, smaż przez kilka sekund.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mleko, szczyptę soli, zmielony pieprz do smaku i odrobinę gałki muszkatołowej. Ciągle mieszając, gotuj wszystko, aż lekko zgęstnieje. Usuń sos z ognia i lekko ostudź.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy wszystko Główne jest gotowe, możesz zacząć składać lasagne. Nasmaruj dno formy olejem roślinnym. Wlej trochę sosu beszamelowego, równomiernie rozprowadź na całej powierzchni. Połóż arkusze lasagne na wierzchu (spójrz na instrukcje przygotowania arkuszy na opakowaniu, możliwe, że należy je wcześniej ugotować).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ponownie posmaruj Arkusze sosem beszamelowym i ułóż równomiernie nadzienie warzywne (o grubości około 1-1,5 cm).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp gulasz warzywny startym serem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie powtórz wszystkie warstwy, aż skończą się składniki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ostatnią warstwą powinny być arkusze lasagne, polać sosem i obficie posypać serem. Przykryj formę pokrywką lub folią i wyślij do piekarnika w temperaturze 180-200 stopni na 30-40 minut (powinieneś skupić się na możliwościach swojego piekarnika).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie zdejmij pokrywkę (folię) i pozostaw lasagne na kolejne 5-10 minut, aby ser się zarumienił, a danie przybrało apetyczny wygląd. Pozostaw lasagne na kilka minut w temperaturze pokojowej i posyp posiekanymi ziołami.

przed podaniem pokrój lasagne porcjami w równe kwadraty lub prostokąty. Gotowe danie można podać do stołu!
w przepisie użyłem szklanej formy o wymiarach 30 * 20 cm i głębokości 4-5 cm. Grubość nadzienia warzywnego można zwiększyć, w tym celu należy zwiększyć liczbę warzyw.

na etapie gotowania gulaszu warzywnego możesz dodać ulubione przyprawy do patelni, a także użyć szczypty ostrej papryki chili, jeśli chcesz.

do lasagne warzywnej dodaje się kapustę, zielone szparagi, groszek i inne warzywa, które są dostępne.

spróbuj poeksperymentować i wybrać dla siebie i swojej rodziny najsmaczniejsze nadzienie warzywne do lasagne.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy