skład / składniki
gotowanie krok po kroku
do tego przepisu kulinarnego potrzebujemy fileta wołowego, który należy umyć i pokroić na małe kawałki, a następnie zalać wrzącą wodą i umieścić na kuchence. Gdy woda się zagotuje, dodaj masło, sól i gotuj na średnim ogniu przez około 30-40 minut. Następnie obieramy cebulę, myjemy i kroimy w małe kostki. Następnie wyjmujemy mięso z sosu, smażymy z cebulą przez 7-10 minut, a następnie wlewamy z powrotem do sosu wraz ze smażoną cebulą. 2 łyżki wódki dodajemy do sosu, mieszamy i dusimy na małym ogniu. Na patelni smażyć mąkę na złoty kolor, ciągle mieszając. Następnie włóż mąkę do kubka i dodaj tam zimną przegotowaną wodę, dokładnie wymieszaj i stopniowo dodawaj powstałą masę do mięsa, a następnie, gdy dobrze wymieszasz z sosem, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut. Podczas duszenia mięsa gotujemy kaszę gryczaną. Aby to zrobić, na patelnię zbieramy wodę, solimy do smaku i gotujemy umytą kaszę gryczaną w tej wodzie. Po ugotowaniu gryki spuść wodę i dodaj masło. Włóż kaszę gryczaną do naczynia i nałóż sos na wierzch. Sos mięsny z kaszą gryczaną jest gotowy! Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g