sos do kaszy gryczanej z mięsem

z takim sosem gryka wyda ci się fantastycznie pyszna. Dla mnie kasza gryczana bez sosu, a tym bardziej bez mięsa, a w połowie nie jest tak dobra. Moim zdaniem sos mięsny z kaszą gryczaną harmonizuje lepiej niż inne. SOS daje soczystość gryki, bez niej wygląda na suchą.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 9 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 44 % 12 g
146 kcal
IG: 8 / 83 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

do tego przepisu kulinarnego potrzebujemy fileta wołowego, który należy umyć i pokroić na małe kawałki, a następnie zalać wrzącą wodą i umieścić na kuchence. Gdy woda się zagotuje, dodaj masło, sól i gotuj na średnim ogniu przez około 30-40 minut. Następnie obieramy cebulę, myjemy i kroimy w małe kostki. Następnie wyjmujemy mięso z sosu, smażymy z cebulą przez 7-10 minut, a następnie wlewamy z powrotem do sosu wraz ze smażoną cebulą. 2 łyżki wódki dodajemy do sosu, mieszamy i dusimy na małym ogniu. Na patelni smażyć mąkę na złoty kolor, ciągle mieszając. Następnie włóż mąkę do kubka i dodaj tam zimną przegotowaną wodę, dokładnie wymieszaj i stopniowo dodawaj powstałą masę do mięsa, a następnie, gdy dobrze wymieszasz z sosem, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut. Podczas duszenia mięsa gotujemy kaszę gryczaną. Aby to zrobić, na patelnię zbieramy wodę, solimy do smaku i gotujemy umytą kaszę gryczaną w tej wodzie. Po ugotowaniu gryki spuść wodę i dodaj masło. Włóż kaszę gryczaną do naczynia i nałóż sos na wierzch. Sos mięsny z kaszą gryczaną jest gotowy! Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy