pilaw w piekarniku z wieprzowiną kruchy

w domu! Proste, szybkie i bardzo smaczne! Zaskocz swoich bliskich! Podałem mój sposób gotowania pilawu wieprzowego. Moim zdaniem najbardziej satysfakcjonujące obiady. Najważniejszą rzeczą w przygotowywaniu pilawu wieprzowego jest podejście do mięsa. Można powiedzieć, że mięso jest ważniejsze niż nawet ryż, ponieważ bez niego pilaw w ogóle nie jest pilawem.
hilja♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 25 % 8 g
węglowodany 59 % 19 g
161 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

jak zrobić kruchy pilaw w piekarniku z wieprzowiną? Chcesz obfitego i bardzo smacznego dania na obiad dla całej rodziny, a następnie ugotuj pilaw z wieprzowiną. Zawsze pomaga mi, gdy nie miałem czasu nic ugotować, a domownicy są już na wyciągnięcie ręki. Oto mój przepis kulinarny. Będziemy gotować w formie, którą można następnie włożyć do piekarnika bez przesuwania pilawu. Weź taki brojler. Wlej do niego olej roślinny na wysokość około jednego centymetra. Opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą. Obierz żyły i pokrój na małe kawałki. Włóż mięso do rozgrzanego oleju w holenderskim piekarniku. Mięso da sok. Zgaś go w nim. Gdy całkowicie odparuje, dodaj do niego cebulę, którą wcześniej pokrój na ćwiartki pierścieni. Pozostaw to na 5 minut. Następnie włóż marchewki do mięsa. Nie kroję go, ale trę go przez tarkę z dużymi otworami. Zmiel suszone śliwki i włóż je również do brytfanny. Posyp wszystko specjalną przyprawą do pilawu.

dokładnie wymieszaj. Wlej wodę do brytfanny. Posolić mięso i warzywa i przenieść. Doprowadź wszystko do wrzenia. Gdy się zagotuje, włóż ryż do mięsa. Wymieszać. Woda powinna być o jeden centymetr wyższa niż ryż. Poczekaj, aż woda znów się zagotuje. Przykryj brytfannę pokrywką i wstaw do piekarnika na godzinę. To wszystko. Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy