skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jak zrobić kruchy pilaw w piekarniku z wieprzowiną? Chcesz obfitego i bardzo smacznego dania na obiad dla całej rodziny, a następnie ugotuj pilaw z wieprzowiną. Zawsze pomaga mi, gdy nie miałem czasu nic ugotować, a domownicy są już na wyciągnięcie ręki. Oto mój przepis kulinarny. Będziemy gotować w formie, którą można następnie włożyć do piekarnika bez przesuwania pilawu. Weź taki brojler. Wlej do niego olej roślinny na wysokość około jednego centymetra. Opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą. Obierz żyły i pokrój na małe kawałki. Włóż mięso do rozgrzanego oleju w holenderskim piekarniku. Mięso da sok. Zgaś go w nim. Gdy całkowicie odparuje, dodaj do niego cebulę, którą wcześniej pokrój na ćwiartki pierścieni. Pozostaw to na 5 minut. Następnie włóż marchewki do mięsa. Nie kroję go, ale trę go przez tarkę z dużymi otworami. Zmiel suszone śliwki i włóż je również do brytfanny. Posyp wszystko specjalną przyprawą do pilawu.
dokładnie wymieszaj. Wlej wodę do brytfanny. Posolić mięso i warzywa i przenieść. Doprowadź wszystko do wrzenia. Gdy się zagotuje, włóż ryż do mięsa. Wymieszać. Woda powinna być o jeden centymetr wyższa niż ryż. Poczekaj, aż woda znów się zagotuje. Przykryj brytfannę pokrywką i wstaw do piekarnika na godzinę. To wszystko. Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g