udka z kurczaka w sosie kalinowym

zwykłe udka z kurczaka z fantazyjnym sosem. W tym przepisie znalazłem zastosowanie wcześniej zrobionego sosu kalinowego z pomarańczą i cynamonem. Nogi okazały się niesamowite. Miękkie, z lekką goryczką Kalinowo-pomarańczową i bardzo aromatyczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 16 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 4 % 1 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Link do przepisu na sos Kalinowy znajduje się w dodatkowych opisach przepisu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój czosnek w płatki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz kurczaka, osusz i włóż na patelnię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól, posyp chili.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż płatki czosnku na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj kurczaka sosem kalinowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej 100 ml przegotowanej wody i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś podudzia do naczynia do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.

Przepis SOS Kalinowy .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy