skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Do takich sałatek można użyć dowolnej fasoli: szparagów lub roślin strączkowych, druga opcja jest bardziej popularna, ale wymaga więcej czasu na przygotowanie.
Krok 2:
Fasolę należy opłukać i namoczyć w zimnej wodzie, aż pęcznieje, najlepiej pozostawić na noc.
Krok 3:
Rano ponownie myjemy fasolę, przenosimy ją na patelnię, aby gotowała się szybciej, napełniamy ją już gorącą wodą i gotujemy do miękkości, ale nie rozgotowujemy, aby fasola się nie rozpadła. Dodaj sól do wody z fasolą na samym końcu, gdy fasola jest już miękka. Wrzuć fasolę do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.
Krok 4:
Bakłażany do zbiorów lepiej używać młodych, bez silnie rozwiniętych nasion. Myjemy bakłażany, najpierw kroimy je w kółka, a następnie kroimy w kostkę lub kostkę. Wkładamy do miski, solimy i lekko marszczymy rękami, odstawiamy na 20 minut. Następnie delikatnie wyciśnij sok z warzyw rękami.
Krok 5:
Duże i przejrzałe owoce. Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój miąższ na kilka kawałków. Zmiel pomidory blenderem w puree i przenieś na patelnię. Obierz czosnek i przepuść kilka goździków przez prasę, Wyślij do rondla z przecierem pomidorowym.
Krok 6:
Kładziemy pomidory z czosnkiem na ogniu, gotujemy mieszaninę, ciągle mieszając, aby masa nie przypaliła się do dna patelni.
Krok 7:
Umyj paprykę, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion, pokrój miąższ w paski. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj lub drobno posiekaj. Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Krok 8:
Marchew, cebula, papryka i bakłażany są wysyłane do rondla z masą pomidorową.
Krok 9:
Dusić warzywa, mieszając od czasu do czasu, przez około 40 minut na małym ogniu.
Krok 10:
Następnie do rondla z warzywami wysyłamy gotowaną fasolę, dodajemy cukier, sól, olej roślinny, liść laurowy, ziarna pieprzu, dla większej ostrości można dodać szczyptę czerwonej papryki, wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Wlać ocet stołowy, wymieszać, zagotować mieszaninę warzyw. Wyłącz ogień. Usuń liść laurowy z sałatki.
Krok 11:
Rozłóż gorącą sałatkę na wstępnie wysterylizowanych słoikach na jeden z wygodnych sposobów. Natychmiast zwijamy słoiki pokrywkami, dodatkowo nie trzeba sterylizować sałatki. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń je w ciepły koc i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygną. Usuwamy przedmiot do przechowywania w chłodnym miejscu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g