skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wołowina to moje ulubione mięso,a jej ulubionym jedzeniem jest Stroganow wołowy. Opowiadam o kulinarnym przepisie na przygotowanie dania o niesamowitym smaku, które można przygotować zarówno w zwykłe niedzielne popołudnie dla rodziny, jak i na wakacje dla gości. Na początek myjemy wołowinę, kroimy w poprzek na kawałki o grubości około 1 cm. Teraz dobrze ubij mięso i pokrój w paski o długości około 5 cm. Następnie obierz cebulę i drobno posiekaj. Bierzemy grzyby, myjemy je i odcinamy nogi. Teraz podgrzej patelnię, wlej olej i usmaż w niej cebulę. Następnie dodaj pieczarki i zwiększ ogień, Posol masę do smaku, wymieszaj. Gdy grzyby są smażone, zmniejsz płomień do minimum. Następnie dodaj śmietanę, a po kilku minutach musztardę. Po kolejnych 1-2 minutach sos mięsny jest gotowy. Teraz gotujemy wołowinę. Aby to zrobić, rozgrzej olej na patelni, umieść tam mięso i smaż przez około 5-7 minut. Sól i pieprz mięso do smaku. Teraz przenosimy półgotowaną wołowinę na patelnię z gotową, przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy Stroganow wołowy z piekarnika, układamy na naczyniu. Wraz z nim możesz podać ziemniaki puree lub ryż jako przystawkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g