cielęcina z warzywami
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
kulinarny przepis na to niesamowicie smaczne danie należy do rumuńskiej kuchni narodowej. Takie jedzenie powinno spodobać się ludziom, którzy kochają dania mięsne. Gotuję cielęcinę z warzywami w ten sposób. Moje mięso, warzywa i warzywa. Następnie kroję mięso na kawałki i smażę je solą na maśle, a następnie dodaję średniej wielkości posiekaną paprykę i cebulę. Patrzę, czy cebula stała się prawie przezroczysta i złocista, dodaję bulion i zostawiam do duszenia. Obieram ziemniaki, marchew, cebulę, grzyby. Staram się pokroić ziemniaki, seler, marchewkę w plasterki o tej samej grubości. Wszystkie składniki gotuję w wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Spuszczam wodę i dodaję ugotowane składniki do gotowego mięsa. Gotuję powstałą mieszaninę, podgrzewam. Do sosu smaż mąkę na maśle, ciągle mieszając, lekko rozcieńczając bulionem mięsnym do pożądanej gęstości. Do cielęciny z warzywami dodaję SOS, śmietanę, sok z cytryny, sól, pieprz i gotuję przez kolejne dziesięć minut. Podczas serwowania posyp posiekaną natką pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g