obfite potrawy o bogatym smaku i aromacie będą doskonałą opcją na świąteczne uczty i zwykły rodzinny posiłek. Przepisy kuchni rumuńskiej łączą tradycje gotowania Turków, Węgrów i Słowian. Dodają produkty znane miejscowej ludności, dzięki czemu potrawy są wyjątkowe, kolorowe i apetyczne. Rumuni charakteryzują się wykorzystaniem dużej ilości warzyw w sztuce kulinarnej: papryka, pomidory, cebula, marchew, ziemniaki, fasola i groszek znajdują się w prawie każdym talerzu.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cebula | 41 | 1.4 | 0 | 10.4 |
marchew | 33 | 1.3 | 0.1 | 6.9 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
rosół | 15 | 2 | 0.5 | 0.3 |
pietruszka | 45 | 3.7 | 0.4 | 7.6 |
mieszkańcy Rumunii czczą kaszę kukurydzianą, łącząc ją z warzywami, mięsem, rybami, serem. Wiele potraw gotuje się na otwartym ogniu, w grubościennych kotłach i kadziach. Słoneczny kraj jest bogaty w owoce, więc nic dziwnego, że w obfitości są desery owocowe, gospodynie domowe gotują wszelkiego rodzaju dżemy z całych i pokruszonych owoców, robią napoje i likiery. Żaden posiłek nie może obejść się bez domowego wina, a wiele francuskich win pozazdrości ich mieszanki.