ajvar na zimę po serbsku

Jasny, niezwykle smaczny, wszechstronny SOS! Ajvar na zimę w języku serbskim można przygotować zarówno na bazie tylko słodkiej papryki, jak i z dodatkiem pomidorów lub bakłażana. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i niesamowicie apetyczny!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 67 % 8 g
59 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ajvar na zimę po serbsku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Jakie papryki najlepiej stosować? Do przepisu idealne są duże mięsiste owoce czerwonej, pomarańczowej lub żółtej papryki. Częściej używam czerwonej papryki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj bakłażany i paprykę w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem. Użyj widelca, aby nakłuć każde warzywo. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż owoce w jednym rzędzie w niewielkiej odległości od siebie. Wyślij paprykę i bakłażana do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni, aż warzywa będą gotowe. Skoncentruj się na kolorze skórki papryki, powinna ona ciemnieć, a nawet zwęglać się w niektórych miejscach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie odwróć paprykę i bakłażana na drugą stronę i piecz w ten sam sposób, aż skórka się zrumieni. Jeśli masz tryb "grill", zdecydowanie użyj tej funkcji. Pełne ugotowanie warzyw Zajęło mi około 40 minut. Połóż paprykę i niebieską na tacy lub w innym naczyniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Owinąć folią spożywczą lub celofanową torbą. Pozostaw w ten sposób na 20-30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nieporównywalnie smaczne z subtelnym aromatem mgiełki uzyskuje się ajvar, jeśli warzywa są pieczone na węglach na grillu. Jeśli masz taką możliwość, skorzystaj z niej!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń skórkę z papryki, usuń rdzeń i nasiona. Odbywa się to bardzo łatwo i bez większego wysiłku. Na bakłażanie wykonaj cięcie wzdłuż, jak na zdjęciu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Użyj łyżki, aby usunąć miazgę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie istnieje kilka sposobów siekania warzyw. Można je zamienić w puree za pomocą blendera, przepuścić przez maszynkę do mięsa lub pokroić ręcznie tak drobno, jak to możliwe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tym razem zmieliłam paprykę z bakłażanem w blenderze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem, dodaj puree warzywne, czosnek przepuszczony przez prasę, sól do smaku, cukier i mieszankę mielonej papryki. Na umiarkowanym płomieniu odparuj odpowiednią ilość płynu, od czasu do czasu mieszając masę. Pod koniec gotowania wlej ocet i przytrzymaj na kuchence przez około jedną do dwóch minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób. Wlej gorący ajvar do gorących słoików i przykryj pokrywkami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odwróć górę do dołu i pozostaw pod ręcznikiem lub kocem, aż całkowicie ostygnie. Następnie usuń obrabiany przedmiot w dowolnym chłodnym miejscu w celu długotrwałego przechowywania. Moje słoiki stoją w lodówce na dolnej półce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    SOS ajvar (nawiasem mówiąc, to kuchnia bałkańska) doskonale uzupełnia wszelkie dania mięsne, kotlety, cevapcici, kurczaka i ziemniaki.

z podanej liczby składników wyszło mi około 800 ml. gotowego sosu.  
Oto wspaniały przepis na serbskie kiełbaski, do których podawany jest ten sos, cevapcici na patelni (Zobacz przepis tu ).

smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy