ciasto z dżemem jagodowym
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
aby zrobić to pyszne ciasto, musisz wymieszać szklankę dżemu jagodowego (możesz wziąć dowolny) z łyżeczką sody (bez góry). Pozostaw tę mieszaninę na 5 minut-zacznie wybielać i zwiększać objętość.
dodaj szklankę cukru, torebkę cukru waniliowego, pół szklanki oleju roślinnego (można zastąpić masłem) i 2 jajka. Dobrze wymieszaj masę trzepaczką lub szpatułką i dodaj do niej 2 szklanki przesianej mąki. Jeszcze raz wymieszaj i przenieś do wysmarowanej formy do ciasta.
piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Gotowość sprawdzamy wykałaczką-jeśli wyjdzie z ciasta sucha, to jest gotowa.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g