skład / składniki
metoda gotowania
do przygotowania ciasta potrzebujemy zmiękczonego masła. Wskazane jest wcześniejsze wyjęcie go z lodówki. Lub podgrzej trochę w kuchence mikrofalowej w trybie
rozmrażanie
.
wskazane jest przesianie mąki w celu usunięcia grudek, różnych zanieczyszczeń, a także nasycenie jej tlenem. Jeśli nie masz nic do przesiewania mąki, możesz ją lekko pokonać trzepaczką. W ten sposób mąka oczywiście nie zostanie oczyszczona z zanieczyszczeń, ale zostanie nasycona tlenem i można rozbić grudki.
połącz mąkę i masło. Dodaj proszek do pieczenia. Jeśli go nie ma, możesz dodać sodę gaszoną octem.
i wszystko dokładnie zmielimy.
dodaj cukier i jajko. Wszystko mieszamy. Powinno być miękkie, elastyczne ciasto. Nie ugniataj go przez długi czas.
oddziel około 1\6 części od ciasta. Wkładamy go do zamrażarki. A pozostałą większość wysyłamy do lodówki na pół godziny.
podczas gdy ciasto & laquo;chłodzi» w lodówce, zajmijmy się nadzieniem.
do nadzienia bierzemy świeże lub mrożone jagody. Myjemy je. Pozwól wodzie spłynąć.
następnie istnieje kilka opcji przygotowania nadzienia.
pierwsza opcja. To jest użycie całych jagód posypanych cukrem.
druga opcja. Zmiel jagody z cukrem za pomocą blendera.
trzecia opcja. Posiekane jagody z cukrem gotować trochę. I już użyj dżemu żurawinowego jako nadzienia.
podoba mi się druga opcja. Więc zasypiam jagody cukrem i siekam wszystko blenderem.
po pół godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwijamy go.
rozłóż w formie wysmarowanej olejem i lekko posypanej mąką.
tworzymy boki.
rozłóż nadzienie, równomiernie je rozprowadzając.
wyjmujemy mały kawałek ciasta z zamrażarki i pocieramy. Posyp starte ciasto nadzieniem jagodowym.
boki można lekko zgiąć do wewnątrz.
wysyłamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.
gdy ciasto będzie gotowe, pozwól mu trochę ostygnąć i możesz je podać.
na wierzchu można ozdobić cukrem pudrem i całymi jagodami żurawiny.
Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g