kruche ciasto żurawinowe

fantastycznie pyszne kruche ciasto z lekką kwaskowatością. Delikatne domowe ciasto sprawi, że Twoja herbata będzie wyjątkowo smaczna i przyjemna. Ten deser jest idealny na spotkania rodzinne lub może być piękną ozdobą świątecznego stołu. Magiczne połączenie kruchego kruchego ciasta i delikatnej kwaskowatości żurawiny sprawia, że to ciasto jest wyjątkowe. Przygotowanie jest proste i nie sprawi ci wielu kłopotów.
SwietłankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 29 % 18 g
węglowodany 63 % 40 g
341 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

do przygotowania ciasta potrzebujemy zmiękczonego masła. Wskazane jest wcześniejsze wyjęcie go z lodówki. Lub podgrzej trochę w kuchence mikrofalowej w trybie rozmrażanie .
wskazane jest przesianie mąki w celu usunięcia grudek, różnych zanieczyszczeń, a także nasycenie jej tlenem. Jeśli nie masz nic do przesiewania mąki, możesz ją lekko pokonać trzepaczką. W ten sposób mąka oczywiście nie zostanie oczyszczona z zanieczyszczeń, ale zostanie nasycona tlenem i można rozbić grudki.
połącz mąkę i masło. Dodaj proszek do pieczenia. Jeśli go nie ma, możesz dodać sodę gaszoną octem.
i wszystko dokładnie zmielimy.
dodaj cukier i jajko. Wszystko mieszamy. Powinno być miękkie, elastyczne ciasto. Nie ugniataj go przez długi czas.
oddziel około 1\6 części od ciasta. Wkładamy go do zamrażarki. A pozostałą większość wysyłamy do lodówki na pół godziny.
podczas gdy ciasto & laquo;chłodzi» w lodówce, zajmijmy się nadzieniem.
do nadzienia bierzemy świeże lub mrożone jagody. Myjemy je. Pozwól wodzie spłynąć.
następnie istnieje kilka opcji przygotowania nadzienia.
pierwsza opcja. To jest użycie całych jagód posypanych cukrem.
druga opcja. Zmiel jagody z cukrem za pomocą blendera.
trzecia opcja. Posiekane jagody z cukrem gotować trochę. I już użyj dżemu żurawinowego jako nadzienia.
podoba mi się druga opcja. Więc zasypiam jagody cukrem i siekam wszystko blenderem.
po pół godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwijamy go.
rozłóż w formie wysmarowanej olejem i lekko posypanej mąką.
tworzymy boki.
rozłóż nadzienie, równomiernie je rozprowadzając.
wyjmujemy mały kawałek ciasta z zamrażarki i pocieramy. Posyp starte ciasto nadzieniem jagodowym.
boki można lekko zgiąć do wewnątrz.
wysyłamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.
gdy ciasto będzie gotowe, pozwól mu trochę ostygnąć i możesz je podać.
na wierzchu można ozdobić cukrem pudrem i całymi jagodami żurawiny.
Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy