skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto ślimakowe? Przygotuj niezbędne składniki. Lepiej jest wziąć ciasto francuskie bez drożdży. Część drożdżowa obciąża ciasto i potrzebujemy lekkiej, kruchej, łuszczącej się struktury.
Krok 2:
Umyj wiśnie, osusz i usuń pestki. Spuść sok, który się uwolnił, lub lepiej połóż przygotowane wiśnie na papierowej serwetce, aby wchłonąć nadmiar wilgoci. Jeśli wiśnie są zamrożone, rozmrozić jagody, a także spuścić uwolniony sok. Gotowa waga wiśni po przetworzeniu powinna wynosić 300 g, więc weź jagody z marginesem.
Krok 3:
Rozmrozić ciasto francuskie. Zwykle używam ciasta w talerzach, ale w tym przepisie lepiej jest wziąć ciasto zwinięte w rolkę, ponieważ będziemy musieli pokroić je w długie paski. A ciasto w rolce ma odpowiednią długość. Lekko rozwałkuj ciasto francuskie na posypanym mąką stole w równy prostokąt. Musisz toczyć w jednym kierunku, od góry do dołu, aby zwiększyć szerokość warstwy francuskiej.
Krok 4:
Pokrój ciasto na paski o tej samej szerokości około 5 cm, możesz to zrobić nożem lub specjalnym okrągłym nożem do pizzy. Za pomocą sita równomiernie posyp ciasto skrobią. Jest to konieczne, aby sok, który wyróżnia się podczas pieczenia z wiśni, nie wypływał z ciasta.
Krok 5:
Ułóż jagody wiśni w paski w rzędzie. Posyp jagody równomiernie cukrem.
Krok 6:
Jak zwinąć ciasto ślimakowe? Połącz i ściśnij brzegi ciasta, aby uzyskać długie kiełbaski z ciasta z jagodami w środku. Na początku próbowałem uszczypnąć brzegi ciasta, ale cukier zapobiega prawidłowemu sklejaniu się krawędzi. Zacząłem więc owijać jagody w ciasto (film pokazuje, jak to zrobić).
Krok 7:
Powstałe kiełbaski ułożyć w okrągłym naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem (Ø 26 cm) szwem w dół. Połącz krawędzie kiełbas, aby sok z jagód nie wyciekł przez połączenia kawałków ciasta. Zostało mi jeszcze trochę ciasta francuskiego, z którego zrolowałam małe kulki do dekoracji ciasta. Jeśli nadal masz niewykorzystane jagody, możesz uformować takie kulki z wiśniami w środku.
Krok 8:
Posyp ślimaka płatkami migdałów według uznania. Nie możesz w ogóle nic posypać. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 40 minut.
Krok 9:
Wyjmij gotowego ślimaka z formy, przełóż na półmisek, ostudź lekko i posyp w razie potrzeby cukrem pudrem. Pokrój ślimaka na porcje i podawaj, możesz z gałką lodów waniliowych-idealnie pasuje do tego ciasta. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g