ciasto ślimakowe z wiśniami z ciasta francuskiego

z dostępnych składników, z wymiennym nadzieniem! Ciasto ślimakowe z wiśniami jest przygotowywane w pośpiechu, ponieważ bierzemy dla niego gotowe ciasto francuskie. To francuski deser, chrupiący i pyszny, może być podawany w paryskich kawiarniach!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 23 % 16 g
węglowodany 70 % 49 g
291 kcal
IG: 48 / 40 / 12

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto ślimakowe? Przygotuj niezbędne składniki. Lepiej jest wziąć ciasto francuskie bez drożdży. Część drożdżowa obciąża ciasto i potrzebujemy lekkiej, kruchej, łuszczącej się struktury.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wiśnie, osusz i usuń pestki. Spuść sok, który się uwolnił, lub lepiej połóż przygotowane wiśnie na papierowej serwetce, aby wchłonąć nadmiar wilgoci. Jeśli wiśnie są zamrożone, rozmrozić jagody, a także spuścić uwolniony sok. Gotowa waga wiśni po przetworzeniu powinna wynosić 300 g, więc weź jagody z marginesem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozmrozić ciasto francuskie. Zwykle używam ciasta w talerzach, ale w tym przepisie lepiej jest wziąć ciasto zwinięte w rolkę, ponieważ będziemy musieli pokroić je w długie paski. A ciasto w rolce ma odpowiednią długość. Lekko rozwałkuj ciasto francuskie na posypanym mąką stole w równy prostokąt. Musisz toczyć w jednym kierunku, od góry do dołu, aby zwiększyć szerokość warstwy francuskiej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ciasto na paski o tej samej szerokości około 5 cm, możesz to zrobić nożem lub specjalnym okrągłym nożem do pizzy. Za pomocą sita równomiernie posyp ciasto skrobią. Jest to konieczne, aby sok, który wyróżnia się podczas pieczenia z wiśni, nie wypływał z ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż jagody wiśni w paski w rzędzie. Posyp jagody równomiernie cukrem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak zwinąć ciasto ślimakowe? Połącz i ściśnij brzegi ciasta, aby uzyskać długie kiełbaski z ciasta z jagodami w środku. Na początku próbowałem uszczypnąć brzegi ciasta, ale cukier zapobiega prawidłowemu sklejaniu się krawędzi. Zacząłem więc owijać jagody w ciasto (film pokazuje, jak to zrobić).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powstałe kiełbaski ułożyć w okrągłym naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem (Ø 26 cm) szwem w dół. Połącz krawędzie kiełbas, aby sok z jagód nie wyciekł przez połączenia kawałków ciasta. Zostało mi jeszcze trochę ciasta francuskiego, z którego zrolowałam małe kulki do dekoracji ciasta. Jeśli nadal masz niewykorzystane jagody, możesz uformować takie kulki z wiśniami w środku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp ślimaka płatkami migdałów według uznania. Nie możesz w ogóle nic posypać. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 40 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowego ślimaka z formy, przełóż na półmisek, ostudź lekko i posyp w razie potrzeby cukrem pudrem. Pokrój ślimaka na porcje i podawaj, możesz z gałką lodów waniliowych-idealnie pasuje do tego ciasta. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g

Podobne przepisy