pasterz w powolnej kuchence

zaskakująco smaczna przekąska na świątecznym stole. Spróbuj! Pasterz z piersi indyka-nie do pochwały! Pyszne, aromatyczne mięso. A co najważniejsze-gotowanie jest bardzo proste! Radzę spróbować.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 16 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 14 % 4 g
160 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 15 h

1. Umyj i wysusz pierś.
2. Przygotuj marynatę: połącz miód, sos sojowy, musztardę i 3 łyżki oleju.
3. Weź hermetycznie zamknięte naczynie, włóż tam pierś i zalej marynatą. Pozostaw na 12 godzin, od czasu do czasu obracając pierś.
4. Połącz sól, zmieloną czerwoną paprykę, mielony czosnek i pozostały olej.
5. Pociągnij pierś nitką do gotowania i posmaruj gotowanym dressingiem.
4. Upiecz przygotowaną pierś w powolnej kuchence w trybie "Pieczenia" przez 7 minut z każdej strony. Następnie dodaj wodę i gotuj w trybie "duszenia" przez 30 minut. Natychmiast po sygnale nie wyjmuj piersi, pozwól jej stać w trybie "wsparcie temperatury" przez kolejne 30 minut.
5. Włóż gotowy pasterz do lodówki na kilka godzin.
6. Usuń sznurek do gotowania i pokrój na porcje.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy