najbardziej znaczące są tradycje ludów aszkenazyjskich (przedstawiciele części europejskiej) i sefardyjskich (ludność Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu).
Aszkenazyjczycy zawsze żyli biednie i skromnie, więc ich dieta nie wyróżnia się wyśmienitymi daniami, niemniej jednak w menu tej grupy etnicznej każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Sefardyjczycy mają więcej drogich produktów: ryby, fasola, sól, soczewica, oliwa z oliwek.
warto zwrócić uwagę na obecność ograniczenia i zakazy dotyczące wielu składników. Na przykład połączenie mięsa i mleka jest niedopuszczalne, wieprzowina nie może być gotowana w jakiejkolwiek formie, a ilość przypraw powinna być umiarkowana. Przysmaki Żydów zawsze wyróżniają się obecnością dużej ilości witamin i białek, a ponadto są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm.
ulubioną przekąską przedstawicieli starożytnego narodu semickiego jest forszmak śledziowy. Izraelscy kucharze przejęli i częściowo zmienili przepis na to danie od ludów Prus Wschodnich. Różnorodność menu uzupełnia muhammara (puree z pieczonej papryki i orzecha włoskiego), hummus (pasztet z gotowanego tureckiego groszku przyprawionego przyprawami).
z pierwszych dań podawane są zupy jarzynowe i buliony, z drugich & ndash; faszerowane ryby i kreplach (pierogi nadziewane serem lub suszonymi owocami).
i oczywiście wszyscy słyszeli o Macy-praktycznym produkcie mącznym, który można przechowywać przez długi czas, a jednocześnie nie pleśnieje i nie psuje się.
163 kcal
1 hour
Chrupiący, delikatny, a jednocześnie niesamowicie jasny smak! Latkes to danie
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Świąteczny stół
- Kuchnia narodowa
- Drugie danie
- Pieczenie
- Owoce morza
- Nabiał
- Warzywa
- Mąka
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Sól
- Dania z olejem roślinnym
- Kuchnia żydowska
- Smażenie
- Na patelni
- Kotlety
- Placek
- Pieczenie bez drożdży
- Ciasto ze śmietaną
- Ciasto niesłodzone
- Przepisy na 8 marca
- Kawior
- Dania ze śmietaną
- Z ziemniaków
- Bez jajek
- Przepisy bezmleczne