makaron z gulaszem na patelni

bardzo szybki, bardzo prosty, bardzo łatwy i niesamowicie pyszny! Makaron z gulaszem na patelni to świetne danie na rodzinny obiad, które przygotujesz w dosłownie 20 minut. Podawaj na gorąco. Będzie szczególnie smaczny z rozsolami-marynowanymi ogórkami, pomidorami, solonymi grzybami.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 11 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 50 % 26 g
277 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z gulaszem na patelni? Przygotuj jedzenie. Mam gulasz wołowy, ale możesz wziąć każdy inny. To samo z makaronem-nie ma znaczenia, który weźmiesz. Marchewki dobrze umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Aby zapobiec łzawieniu oczu, zwilż nóż w zimnej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj obrane marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj 2 litry wody w rondlu. Dodaj sól, wrzuć makaron do wrzącej wody. Wymieszaj, aby nie przykleiły się do dna. Gotuj makaron przez wskazany czas na opakowaniu. Następnie wrzuć je do durszlaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej patelnię, dodaj do niej tłuszcz z gulaszu. Jeśli masz gulasz bez tłuszczu, wlej trochę oleju roślinnego na patelnię. Poczekaj, aż tłuszcz się rozpuści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekaną cebulę i startą marchewkę na patelnię. Smaż warzywa przez około 3-5 minut, mieszając je, aby się nie przypaliły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj gulasz na patelnię. Możesz najpierw rozbić kawałki mięsa na mniejsze części. Smaż gulasz z warzywami przez około 7-10 minut. Możesz przykryć patelnię pokrywką i zmniejszyć ciepło, aby warzywa były miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ugotowany makaron do gulaszu na patelni. Wymieszać. Przykryj patelnię pokrywką i pozwól im dusić się na małym ogniu przez dosłownie kilka minut. Jeśli lubisz bardziej soczysty drugi, możesz wlać trochę przegotowanej wody na patelnię.

smak potrawy w tym przepisie zależy przede wszystkim od wyboru gulaszu. Bez względu na to, z jakiego mięsa jest zrobiony, zrobi to wszystko-wołowina, wieprzowina, mięso końskie. Najważniejsze jest to, że jest to produkt wysokiej jakości wykonany zgodnie z GOST. W takim gulaszu w składzie tylko mięso, cebula, sól i przyprawy, nie ma zbędnych dodatków i konserwantów.
to samo dotyczy makaronu. Spróbuj wybrać makaron zrobiony z mąki z pszenicy durum - nie gotuje się i jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy.
kształt makaronu może być dowolny, wybierz według własnego gustu. Tylko jeśli chcesz ugotować spaghetti, lepiej nie mieszać ich z gulaszem na patelni. Najpierw włóż makaron do talerza, a na wierzchu mięso.
możesz dodać swoje ulubione przyprawy do gulaszu. Mam ich dość w mięsie, więc nie dodałam.
nie trzeba dodawać marchewki, wystarczy jedna cebula.
aby uczynić danie bardziej interesującym, dodaj puree pomidorowe do warzyw, a następnie makaron z sosem pomidorowo-mięsnym, takim jak Bolognese.
podczas serwowania możesz posypać makaron posiekanymi ziołami.

jak gotować makaron?  Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g

Podobne przepisy