uzbeckie tortille w piekarniku bez drożdży

pachnące Narodowe wypieki o delikatnym, mlecznym smaku! Prawdopodobnie wielu próbowało prawdziwych uzbeckich ciast, które w ojczyźnie nazywane są patyrami, tam piecze się je w specjalnym piecu tandoor. W domu możesz również gotować takie ciasta w piekarniku. Takie ciasta będą oczywiście nieco inne niż gotowane w tandoor, ale nadal będą bardzo smaczne. Uzbeckie ciasta podawane są do pierwszych dań, a gorące zamiast chleba.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 66 % 38 g
289 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do pieczenia tortilli. Jest ich sporo. Przesiej mąkę pszenną i wlej do głębokiej miski. Dodaj proszek do pieczenia i sól do mąki. Wymieszaj suche składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W środku robimy wgłębienie i wlewamy mleko. Wlej stopione i schłodzone masło do temperatury pokojowej. W ojczyźnie tych ciast do przygotowania ciasta w klasycznej recepturze używano tłuszczu jagnięcego. W naszych warunkach nie zawsze można znaleźć ten produkt i nie każdy będzie chciał spróbować wypieków o specyficznym smaku charakterystycznym dla tłuszczu jagnięcego, więc możesz ograniczyć się do masła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagniataj ciasto rękami. Powinien być gładki, elastyczny i posłuszny, zewnętrznie podobny do drożdży. Przykryj ciasto serwetką i pozostaw na 15 minut na stole, aby odpocząć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie ciasto dzielimy na kilka części, w zależności od pożądanego rozmiaru i liczby tortilli. Konieczne jest ponowne wymieszanie każdego kawałka ciasta, uformowanie z niego kulki lub grubego ciasta i pozostawienie go na kolejne 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie z przygotowanych kawałków ciasta rozwałkuj tortille o tej samej wielkości. Powinny być cienkie na środku i grube na krawędziach. Możesz spróbować ułożyć ciasta tak, jak robią to w Uzbekistanie za pomocą specjalnego urządzenia o nazwie czekich. Jeśli nie ma takiego urządzenia pod ręką, możesz zrobić kilka nakłuć na środku widelcem, aby ciasta nie zaczęły puchnąć podczas pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż ciasta na natłuszczonej blasze do pieczenia, posmaruj je mieszanką mleka i ubitego jaja kurzego, posyp sezamem. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Tortille wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Wyjmij gotowe ciasta, spryskaj je wodą, przykryj ręcznikiem i pozostaw na stole na 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj tortille do stołu, do zupy, drugiego lub po prostu z herbatą. Smacznego!

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

zamiast mąki pszennej możesz wziąć produkty pełnoziarniste lub pierwszej klasy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy