skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do pieczenia tortilli. Jest ich sporo. Przesiej mąkę pszenną i wlej do głębokiej miski. Dodaj proszek do pieczenia i sól do mąki. Wymieszaj suche składniki.
Krok 2:
W środku robimy wgłębienie i wlewamy mleko. Wlej stopione i schłodzone masło do temperatury pokojowej. W ojczyźnie tych ciast do przygotowania ciasta w klasycznej recepturze używano tłuszczu jagnięcego. W naszych warunkach nie zawsze można znaleźć ten produkt i nie każdy będzie chciał spróbować wypieków o specyficznym smaku charakterystycznym dla tłuszczu jagnięcego, więc możesz ograniczyć się do masła.
Krok 3:
Zagniataj ciasto rękami. Powinien być gładki, elastyczny i posłuszny, zewnętrznie podobny do drożdży. Przykryj ciasto serwetką i pozostaw na 15 minut na stole, aby odpocząć.
Krok 4:
Następnie ciasto dzielimy na kilka części, w zależności od pożądanego rozmiaru i liczby tortilli. Konieczne jest ponowne wymieszanie każdego kawałka ciasta, uformowanie z niego kulki lub grubego ciasta i pozostawienie go na kolejne 15 minut.
Krok 5:
Następnie z przygotowanych kawałków ciasta rozwałkuj tortille o tej samej wielkości. Powinny być cienkie na środku i grube na krawędziach. Możesz spróbować ułożyć ciasta tak, jak robią to w Uzbekistanie za pomocą specjalnego urządzenia o nazwie czekich. Jeśli nie ma takiego urządzenia pod ręką, możesz zrobić kilka nakłuć na środku widelcem, aby ciasta nie zaczęły puchnąć podczas pieczenia.
Krok 6:
Rozłóż ciasta na natłuszczonej blasze do pieczenia, posmaruj je mieszanką mleka i ubitego jaja kurzego, posyp sezamem. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Tortille wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Wyjmij gotowe ciasta, spryskaj je wodą, przykryj ręcznikiem i pozostaw na stole na 10 minut.
Krok 7:
Podawaj tortille do stołu, do zupy, drugiego lub po prostu z herbatą. Smacznego!
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
zamiast mąki pszennej możesz wziąć produkty pełnoziarniste lub pierwszej klasy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g