ziemniaki w śmietanie pieczone w piekarniku

bardzo proste, smaczne, aromatyczne i satysfakcjonujące danie! Ziemniaki to wszechstronne warzywo, z którego można przygotować wiele potraw. Jednym z najprostszych i najpopularniejszych jest pieczony ze śmietaną. Wystarczy poświęcić 10 minut czasu osobistego, a piekarnik zrobi resztę.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 33 % 9 g
węglowodany 48 % 13 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ziemniaki w śmietanie w piekarniku? Przygotuj składniki według listy. Do przygotowania tego dania nie trzeba używać młodych ziemniaków, odpowiednie jest również Dojrzałe warzywo, ale jego przygotowanie zajmie więcej czasu. Jednak danie okaże się również smaczne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj, obierz i pokrój ziemniaki na cienkie talerze. Jeśli ziemniaki są młode, wystarczy je umyć i pokroić ziemniaki razem ze skórą. Ułóż ziemniaki warstwami lub akordeonem w formie wysmarowanej masłem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż śmietanę do miski, jeśli śmietana jest tłusta i gęsta, można ją rozcieńczyć płynną śmietaną lub wodą. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw i przypraw. Koperek, bazylia, rozmaryn, papryka, majeranek, cząber łączą się dobrze z ziemniakami. Dokładnie wymieszaj składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij ziemniaki sosem śmietanowym w naczyniu do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę z ziemniakami można przykryć folią, aby ziemniaki pieczyły się szybciej, ale nie wysychały. Wyślij formę z ziemniakami do piekarnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie zetrzyj twardy ser.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 25 minutach wyjmij formę z ziemniakami z piekarnika, zdejmij z niej folię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ziemniaki posyp tartym serem. Wyślij ziemniaki do piekarnika na kolejne 10 minut. Piecz ziemniaki, aż się zarumienią.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Takie danie okaże się bardzo satysfakcjonujące, pachnące i smaczne, można je podawać jako niezależne danie z sałatką ze świeżych warzyw lub jakimś preparatem warzywnym, takim jak lecho, a pieczone ziemniaki mogą działać jako dodatek do mięsa, ryb lub kurczaka, w połączeniu z pieczarkami smażonymi lub marynowanymi, solonymi. Smacznego!

możesz piec nie tylko świeże ziemniaki, ale także gotowane, okazuje się również smaczne, a ziemniaki w gotowym naczyniu są bardziej miękkie i delikatne w smaku. To świetny sposób na dodanie nadmiernie ugotowanych ziemniaków do sałatek lub innych potraw. A w naszej rodzinie to danie jest bardziej lubiane niż pieczone świeże ziemniaki, dlatego często gotujemy ziemniaki specjalnie dla niego.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy