skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ziemniaki w śmietanie w piekarniku? Przygotuj składniki według listy. Do przygotowania tego dania nie trzeba używać młodych ziemniaków, odpowiednie jest również Dojrzałe warzywo, ale jego przygotowanie zajmie więcej czasu. Jednak danie okaże się również smaczne.
Krok 2:
Umyj, obierz i pokrój ziemniaki na cienkie talerze. Jeśli ziemniaki są młode, wystarczy je umyć i pokroić ziemniaki razem ze skórą. Ułóż ziemniaki warstwami lub akordeonem w formie wysmarowanej masłem.
Krok 3:
Włóż śmietanę do miski, jeśli śmietana jest tłusta i gęsta, można ją rozcieńczyć płynną śmietaną lub wodą. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw i przypraw. Koperek, bazylia, rozmaryn, papryka, majeranek, cząber łączą się dobrze z ziemniakami. Dokładnie wymieszaj składniki.
Krok 4:
Napełnij ziemniaki sosem śmietanowym w naczyniu do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę z ziemniakami można przykryć folią, aby ziemniaki pieczyły się szybciej, ale nie wysychały. Wyślij formę z ziemniakami do piekarnika.
Krok 5:
W międzyczasie zetrzyj twardy ser.
Krok 6:
Po 25 minutach wyjmij formę z ziemniakami z piekarnika, zdejmij z niej folię.
Krok 7:
Ziemniaki posyp tartym serem. Wyślij ziemniaki do piekarnika na kolejne 10 minut. Piecz ziemniaki, aż się zarumienią.
Krok 8:
Takie danie okaże się bardzo satysfakcjonujące, pachnące i smaczne, można je podawać jako niezależne danie z sałatką ze świeżych warzyw lub jakimś preparatem warzywnym, takim jak lecho, a pieczone ziemniaki mogą działać jako dodatek do mięsa, ryb lub kurczaka, w połączeniu z pieczarkami smażonymi lub marynowanymi, solonymi. Smacznego!
możesz piec nie tylko świeże ziemniaki, ale także gotowane, okazuje się również smaczne, a ziemniaki w gotowym naczyniu są bardziej miękkie i delikatne w smaku. To świetny sposób na dodanie nadmiernie ugotowanych ziemniaków do sałatek lub innych potraw. A w naszej rodzinie to danie jest bardziej lubiane niż pieczone świeże ziemniaki, dlatego często gotujemy ziemniaki specjalnie dla niego.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g