ryż z kapustą w piekarniku

soczysta kapusta z ryżem to danie na lunch lub kolację. Kapusta z ryżem przygotowana według tego przepisu może być spożywana na świeżo lub na zimno. Każda zieleń, która przyniesie wymierne korzyści organizmowi, jest do niej idealna. To danie jest sprawdzone i nie wymaga dużych wydatków od gospodyń domowych, szczególnie w sezonie warzywnym.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 52 % 14 g
160 kcal
IG: 43 / 57 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Natychmiast przygotuj wszystkie produkty do tego przepisu. Posiekaj kapustę w cienkie paski, obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce, umyj ryż w pięciu wodach, aż będzie przezroczysty. Użyłem młodej kapusty i marchewki-danie wyszło soczyste. Ryż był okrągły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię i dobrze go podgrzej. Jednocześnie rozprowadzamy kapustę i marchewkę, mieszamy, solimy do smaku (około 0,5 łyżeczki) i dusimy mieszając na średnim ogniu przez 7 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przygotowany ryż, koncentrat pomidorowy, sól ryżową (około 2 szczypty) na patelnię, wlej zimną wodę i ponownie wymieszaj. Pasta pomidorowa powinna być świeża i dobrej jakości, w przeciwnym razie danie może być kwaśne. Weź sprawdzoną, którą kochasz i której jesteś pewien, sprawdź również datę ważności.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś zawartość patelni do żaroodpornego naczynia do pieczenia. Wkładamy do piekarnika w temperaturze 160 stopni na 30 minut. Nie przykryłem niczego, ale możesz przykryć formę folią. W tym czasie musisz po 15 minutach (połowa czasu przeznaczonego na gotowanie) otworzyć piekarnik, wyjąć formę, wymieszać kapustę, sprawdzić sól i płyn. Jeśli cała wilgoć wyparuje, wlej 50 ml wody, aby kapusta się nie przypaliła. Wszystko wracamy do piekarnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyłącz piekarnik i pozwól naczyniu parzyć przez kolejne 10 minut. Następnie wyjmujemy go. W tym czasie pozostały płyn zostanie wchłonięty przez kapustę, dzięki czemu danie wyjdzie soczyste, a nie wodniste. Gotową duszoną kapustę z ryżem przekładamy na porcje i posypujemy ziołami dla wystroju i dodatkowego smaku.

budżet, smaczny, satysfakcjonujący, odpowiedni - Tak można powiedzieć o tym daniu, które nie będzie wymagało dużo czasu i wysiłku od gospodyń domowych, a także inwestycji. Gotuj z przyjemnością i bądź pełny! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy