skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Natychmiast przygotuj wszystkie produkty do tego przepisu. Posiekaj kapustę w cienkie paski, obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce, umyj ryż w pięciu wodach, aż będzie przezroczysty. Użyłem młodej kapusty i marchewki-danie wyszło soczyste. Ryż był okrągły.
Krok 2:
Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię i dobrze go podgrzej. Jednocześnie rozprowadzamy kapustę i marchewkę, mieszamy, solimy do smaku (około 0,5 łyżeczki) i dusimy mieszając na średnim ogniu przez 7 minut.
Krok 3:
Dodaj przygotowany ryż, koncentrat pomidorowy, sól ryżową (około 2 szczypty) na patelnię, wlej zimną wodę i ponownie wymieszaj. Pasta pomidorowa powinna być świeża i dobrej jakości, w przeciwnym razie danie może być kwaśne. Weź sprawdzoną, którą kochasz i której jesteś pewien, sprawdź również datę ważności.
Krok 4:
Przenieś zawartość patelni do żaroodpornego naczynia do pieczenia. Wkładamy do piekarnika w temperaturze 160 stopni na 30 minut. Nie przykryłem niczego, ale możesz przykryć formę folią. W tym czasie musisz po 15 minutach (połowa czasu przeznaczonego na gotowanie) otworzyć piekarnik, wyjąć formę, wymieszać kapustę, sprawdzić sól i płyn. Jeśli cała wilgoć wyparuje, wlej 50 ml wody, aby kapusta się nie przypaliła. Wszystko wracamy do piekarnika.
Krok 5:
Wyłącz piekarnik i pozwól naczyniu parzyć przez kolejne 10 minut. Następnie wyjmujemy go. W tym czasie pozostały płyn zostanie wchłonięty przez kapustę, dzięki czemu danie wyjdzie soczyste, a nie wodniste. Gotową duszoną kapustę z ryżem przekładamy na porcje i posypujemy ziołami dla wystroju i dodatkowego smaku.
budżet, smaczny, satysfakcjonujący, odpowiedni - Tak można powiedzieć o tym daniu, które nie będzie wymagało dużo czasu i wysiłku od gospodyń domowych, a także inwestycji. Gotuj z przyjemnością i bądź pełny! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g