kurczak tytoniowy w piekarniku

proste, ale bardzo smaczne danie świąteczne! Kurczak tytoń z kurczaka z pewnością ozdobi stół podczas każdego świątecznego wydarzenia. Jest to nie tylko bardzo efektowne i piękne danie do podania, ale także bardzo smaczne. Gotowane w ten sposób mięso z kurczaka okazuje się bardzo smaczne i delikatne z rumianą chrupiącą skórką na zewnątrz.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 7-14 stycznia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 17 g
tłuszcze 58 % 23 g
węglowodany 0 % 0 g
272 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka tytoniowego w piekarniku? Konieczne jest zakupienie schłodzonej tuszy z kurczaka, będzie to gwarancja, że produkt nie był wielokrotnie zamrażany, a zatem powinien być świeży. Lepiej jest używać kurczaka, a nie kurczaka, ponieważ mięso z kurczaka jest już twardsze i mniej smaczne. Tuszę kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Tuszę kurczaka kroimy wzdłuż piersi wzdłuż całej długości, aby można ją było rozłożyć jak książkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie kładziemy tuszę na desce do krojenia i uderzamy młotkiem kuchennym, aby stała się całkowicie płaska, ale należy to zrobić ostrożnie, nie uszkadzając skóry.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj marynatę. Do miski wlej zmieloną czerwoną paprykę, zmieloną paprykę, szczyptę zmielonej kolendry, mieszankę papryki, dodaj sok z cytryny, olej roślinny i sól, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze pocieramy tuszę kurczaka ze wszystkich stron tą marynatą. Zostawiamy kurczaka w spokoju na godzinę, ten czas wystarczy, aby był nasycony przyprawami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść kurczaka na patelni i smaż przez 5 minut z obu stron, aby dobrze się zarumienił. Na wierzchu kurczaka należy uciskać uciskiem. Możesz umieścić talerz pod pokrywą, aby ściśle przylegał do tuszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie przenosimy smażonego kurczaka do naczynia do pieczenia. W piekarniku kurczaka należy również upiec pod uciskiem. Na kurczaku możesz położyć blachę do pieczenia lub inną ogniotrwałą formę i umieścić patelnię z wodą lub inny ładunek na wierzchu. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz kurczaka przez około 30 minut, ale musisz skupić się na pracy piekarnika i wielkości kurczaka, być może zajmie to więcej czasu na pieczenie. Kurczak tytoniowy można podawać z sosem, świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!

w naszej rodzinie kurczak "tytoń z kurczaka" jest kochany przez wszystkich. Delikatne, soczyste mięso z chrupiącą skórką - co może być lepszego na świąteczne wydarzenie lub przyjemny rodzinny obiad? Takiego dania nie można nazwać dietetycznym, ale jest niezaprzeczalnie smaczne i świąteczne.

marynata przyprawowa sprawia, że mięso jest delikatne i aromatyczne, radziłbym na czas marynowania (zwykle wystarcza mi 1 godzina), włożyć tuszę posmarowaną marynatą do torby i owinąć. W ten sposób mięso nasiąka marynatą intensywniej i stanie się jeszcze smaczniejsze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy