skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka tytoniowego w piekarniku? Konieczne jest zakupienie schłodzonej tuszy z kurczaka, będzie to gwarancja, że produkt nie był wielokrotnie zamrażany, a zatem powinien być świeży. Lepiej jest używać kurczaka, a nie kurczaka, ponieważ mięso z kurczaka jest już twardsze i mniej smaczne. Tuszę kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Krok 2:
Tuszę kurczaka kroimy wzdłuż piersi wzdłuż całej długości, aby można ją było rozłożyć jak książkę.
Krok 3:
Następnie kładziemy tuszę na desce do krojenia i uderzamy młotkiem kuchennym, aby stała się całkowicie płaska, ale należy to zrobić ostrożnie, nie uszkadzając skóry.
Krok 4:
Przygotuj marynatę. Do miski wlej zmieloną czerwoną paprykę, zmieloną paprykę, szczyptę zmielonej kolendry, mieszankę papryki, dodaj sok z cytryny, olej roślinny i sól, wymieszaj.
Krok 5:
Dobrze pocieramy tuszę kurczaka ze wszystkich stron tą marynatą. Zostawiamy kurczaka w spokoju na godzinę, ten czas wystarczy, aby był nasycony przyprawami.
Krok 6:
Umieść kurczaka na patelni i smaż przez 5 minut z obu stron, aby dobrze się zarumienił. Na wierzchu kurczaka należy uciskać uciskiem. Możesz umieścić talerz pod pokrywą, aby ściśle przylegał do tuszy.
Krok 7:
Następnie przenosimy smażonego kurczaka do naczynia do pieczenia. W piekarniku kurczaka należy również upiec pod uciskiem. Na kurczaku możesz położyć blachę do pieczenia lub inną ogniotrwałą formę i umieścić patelnię z wodą lub inny ładunek na wierzchu. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni.
Krok 8:
Piecz kurczaka przez około 30 minut, ale musisz skupić się na pracy piekarnika i wielkości kurczaka, być może zajmie to więcej czasu na pieczenie. Kurczak tytoniowy można podawać z sosem, świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!
w naszej rodzinie kurczak "tytoń z kurczaka" jest kochany przez wszystkich. Delikatne, soczyste mięso z chrupiącą skórką - co może być lepszego na świąteczne wydarzenie lub przyjemny rodzinny obiad? Takiego dania nie można nazwać dietetycznym, ale jest niezaprzeczalnie smaczne i świąteczne.
marynata przyprawowa sprawia, że mięso jest delikatne i aromatyczne, radziłbym na czas marynowania (zwykle wystarcza mi 1 godzina), włożyć tuszę posmarowaną marynatą do torby i owinąć. W ten sposób mięso nasiąka marynatą intensywniej i stanie się jeszcze smaczniejsze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g