skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec okonia morskiego w piekarniku? Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wskazane jest stosowanie schłodzonej ryby, która nie została zamrożona. Ale jeśli jest tylko zamrożony, pozwól mu się rozmrozić w temperaturze pokojowej. Nie używaj do tego gorącej wody. Z tego powodu gotowa ryba będzie sucha i niezbyt smaczna, ponieważ wszystkie soki znikną z niej.
Krok 2:
Świeże ryby muszą zostać oczyszczone. Wykonaj podłużne nacięcie na brzuchu i usuń z niego wnętrze. Następnie dobrze spłucz rybę pod bieżącą wodą. Ostrożnie-ryba ma ostre płetwy. W razie potrzeby można je usunąć. Aby pięknie podać rybę do stołu, lepiej nie odcinać głowy i ogona.
Krok 3:
Skrop rybę wewnątrz i na zewnątrz odrobiną soku z cytryny. To usunie nieprzyjemny, natrętny rybi zapach.
Krok 4:
Następnie posmaruj rybę wewnątrz i na zewnątrz oliwą z oliwek i posyp odrobiną soli i przyprawy. Jako przyprawę możesz użyć gotowego zestawu przypraw do ryb lub po prostu dodać trochę suszonych ziół. Używam trochę suszonego koperku.
Krok 5:
Przygotuj naczynie do pieczenia. Może być ceramiczny, szklany lub metalowy. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Pokrój obraną cebulę w półpierścienie. Pomidory dobrze umyć i pokroić w plastry, usuwając łodygę. Dno formy posmarować odrobiną oliwy z oliwek, ułożyć posiekaną cebulę i pomidory.
Krok 6:
Następnie ułóż przygotowaną rybę.
Krok 7:
Dodaj kilka liści bazylii. Kilka liści wewnątrz i kilka Na Zewnątrz. Umieść formę z rybą w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 25-30 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 8:
Po określonym czasie ryba będzie gotowa. Wyjmij go z piekarnika i przenieś na półmisek do podania.
Krok 9:
Opcjonalnie możesz uzupełnić danie gotowanymi ziemniakami lub świeżymi warzywami. Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Okoń morski - 99 kcal/100g