oprócz cudownie delikatnego smaku, okoń morski słynie z dobroczynnych właściwości. Jest to chuda i bogata w białko ryba. A mała liczba kości & ndash; kolejna zaleta, która zwielokrotnia liczbę fanów tego magicznego daru mórz. Rosnąca popularność okonia morskiego w branży restauracyjnej spowodowała niedobór ryb pozyskiwanych komercyjnie. Dlatego dziś coraz częściej na półkach sklepowych i w kuchni niezbyt drogich instytucji znajdują się tusze sztucznie hodowanych ryb. Przepisy na dania z okonia morskiego pozwolą gospodyniom zaimponować swoim domownikom kolacją, która może konkurować z przysmakami najlepszych restauracji na świecie.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
oliwa z oliwek | 913 | 0 | 99.8 | 0 |
cytryny | 16 | 0.9 | 0.1 | 3 |
rozmaryn | 131 | 3.3 | 5.9 | 20.7 |
tymianek, tymianek | 276 | 9.1 | 7.4 | 26.9 |
bazylia | 27 | 3.2 | 0.7 | 1.1 |
okoń morski jest piękny zarówno po upieczeniu, jak i ugotowaniu. Można go smażyć na patelni lub na grillu. Czasami jest gotowany w całości, ale dania na bazie filetów są nie mniej smaczne. Dla szczególnie wybrednych smakoszy można przygotować wykwintne steki. A jako przekąska idealne jest krojenie okonia morskiego wędzonego na zimno lub na gorąco. Do dekoracji okonia morskiego można podawać ziemniaki lub lekkie sałatki warzywne z oliwą z oliwek.